Ze široké nabídky džemů si dTest posvítil na jednodruhové, čistě meruňkové výrobky. Ve velkých supermarketech nakoupil 18 zavařenin, u nichž zkoumal obsah ovoce, cukru a chuť. „Do testu jsme vybrali na první pohled téměř totožné výrobky, ovšem podle deklarací na obalu šlo o produkty čtyř různých kategorií. Většina se řadila mezi výběrové extra džemy, čtyři produkty patřily k méně sladkým extra džemům, jeden byl obyčejným džemem a zbytek představovaly ovocné pomazánky,“ popisuje zařazení produktů do testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Rozhodující chemickou zkouškou byla analýza obsahu ovoce. „Množství ovoce jsme zjišťovali nepřímou metodou. Ze změřených hodnot obsahu například fosforu, draslíku, vápníku, sorbitolu, vybraných organických kyselin a formolového čísla jsme spočítali, kolik ovoce výrobce použil. Tento výsledek jsme porovnali s tím, co výrobce deklaruje na obalu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Největší rozdíl v neprospěch zákazníka naměřila laboratoř u výrobku Globus Aprikose Konfitüre Extra, který deklaroval 60 g meruněk, přitom ve skutečnosti jich ve 100 g výrobku obsahoval jen 47 g. Za klamavou informaci uvedenou na obalu proto dostal nedostatečné hodnocení. Na druhou stranu osm výrobků obsahovalo meruněk více, než uvádělo na obalu. Tato skutečnost je ve prospěch zákazníka, proto ji dTest hodnotil kladně.
Meruňky patří k dražším druhům ovoce, laboratoř proto zkoumala, jestli je výrobci nenahrazují levnějšími jablky. Potravinářští chemici v dnešní době dokážou jablka v ovocné směsi bezpečně odhalit měřením přítomnosti floridzinu. Falšování se nekonalo, žádná z testovaných meruňkových zavařenin nebyla nastavena jablky.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva