dTest: Může být ohřívané jídlo zdravé?

25.04.2018 21:17 | Zprávy

Ohřívat nebo neohřívat? Je jedno, zda se jedná o doma uvařené, koupené předpřipravené nebo hotové pokrmy či o polotovary – stačí dodržet pár pravidel a zůstanou stejně chutné, nepřijdou o výživové vlastnosti a neuškodí vašemu zdraví. Zajímavé informace nabízí Slovinský svaz spotřebitelů.

dTest: Může být ohřívané jídlo zdravé?
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Vaříme-li koupené částečně připravené jídlo, řídíme se návodem a nachystáme si jej těsně před konzumací. Co však se zbytkem domácího pokrmu, který nechceme vyhodit?

Potenciální nebezpečí v sobě skrývají maso a ryby, vejce, mléko a výrobky z nich, protože mohou obsahovat patogenní organizmy. Těm se nejlépe daří při teplotách mezi 5 a 63 °C. Proto se doporučuje tyto potraviny zahřívat na 70 °C a více, aby došlo k pasterizaci. Drůbež připravujte při minimálně 85 °C, zbytky masa a ryby při nejméně 75 °C. Mléko se pasterizuje 20 minut při 63 °C nebo 15 vteřin při 72 °C. Potraviny s obsahem škrobu (brambory, těstoviny, luštěniny, kořenová zelenina) upravujeme při 85-100 °C. Po uvaření jídla jej lze přihřívat na zhruba 65 °C po dobu dvou hodin, ale pak je nutné rychle zchladit a uložit do lednice, zpracovat nebo vyhodit.

Čerstvě připravený pokrm může zpravidla chladnout při pokojové teplotě nejdéle dvě hodiny. Pak se musí buď ohřát a sníst, nebo rychle zchladit a uchovat v čisté nádobě v lednici při 5 °C. Za těchto podmínek vydrží až tři dny.

Výživové hodnoty při ohřívání částečně mizí. Vyplývá to z dvacetiletého výzkumu amerického ministerstva zemědělství. O kolik klesnou, záleží na způsobu přípravy a na teplotě.

  • Nejzávislejší na teplotě a době tepelné úpravy jsou vitaminy rozpustné ve vodě – C, B1 a B2. Vaření je ničí až z 25 % (brambory při vaření ztrácejí až 75 % vitaminu C). O dalších 10-15 % těchto vitaminů přijdete při následném ohřívání jídla.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Proč by měl Babiš dotace vracet?

Že by tím přibyly peníze do rozpočtu je sice asi fakt, ale není přeci jediný, kdo je čerpá. Tak proč zrovna jen on? Neměly by se tak spíš dotace zrušit? A jestli je Babiš dostal nějak neoprávněně, tak není na místě řešit to, jak je to možné a zda je jediný? A taky, zda by za neoprávněné přidělení mě...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Vítáme rychlé kroky vlády v strategických prioritách

19:15 Hospodářská komora: Vítáme rychlé kroky vlády v strategických prioritách

Hospodářská komora kvituje okamžitý postup nové vlády v několika klíčových strategických prioritách.