dTest: Pozor na množství soli v grilovacích kořenicích přípravcích

23.07.2020 14:21 | Zprávy

K létu neodmyslitelně patří grilování dobrého jídla. Správnou chuť masu, sýrům nebo zelenině dodává mimo jiné koření. dTest proto podrobil zkoumání grilovací kořenicí přípravky. Celkem 15 směsí prošlo laboratorním testem s cílem zjistit, jak jsou bezpečné. Všechny obstály bez problémů, ovšem často jsou z více než poloviny plné soli.

dTest: Pozor na množství soli v grilovacích kořenicích přípravcích
Foto: dTest
Popisek: dTest

Není koření jako koření. „Podle platné vyhlášky se za koření považují rostliny či jejich části, které jednotlivě ovlivňují chuť a vůni. Pokud balení obsahuje více takových rostlin, jde o směs koření a pokud se přidá ještě něco na víc, např. sůl, vznikne kořenicí přípravek,“ upřesňuje názvosloví Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Do výběru pro test byly zahrnuty grilovací kořenicí přípravky známých kořenářských značek, ale i privátní značky obchodních řetězců. Upřednostněny byly směsi, které jsou na pultech regálů celoročně. Laboratoř následně ověřila, kolik přípravky obsahují soli a  zkontrolovala jejich chemickou a mikrobiální bezpečnost.

Doporučená maximální denní dávka soli pro dospělého jedince je 6 g, Češi v průměru spořádají 13 g, což představuje jednu z nejvyšších hodnot spotřeby soli v Evropě. Významnou roli zde hrají tzv. skryté zdroje, tedy sůl, která je součástí potravinářských výrobků. Grilovací kořenicí přípravky do této kategorie jednoznačně patří. Nejnižší podíl se potvrdil u značky Kulinář, kde bylo naměřeno 17,7 % soli. Nejvyšší hodnotu 63,5 % naopak obsahovalo grilovací koření Vitana. „Nadpoloviční podíl soli analýza potvrdila u více než poloviny všech testovaných přípravků. Při užívání kořenicích směsí je proto potřeba být opatrný s dosolováním,“ říká Hana Hoffmannová. 

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Proč řešit tituly?

Já bych řekl, že dnes má titul kde kdo a o ničem to nevypovídá, respektive o jeho odbornosti a schopnostech. Snad s výjimkou lékařů, tam bych asi nechtěl, aby mě ošetřoval někdo, kdo o tom nemá páru. Mimochodem dnes je není problém narazit na vysokoškoláka, ale co na lidi, co umí pracovat rukama. Tř...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O svátcích Úřad vlády otevře běžně nepřístupné paláce

7:23 O svátcích Úřad vlády otevře běžně nepřístupné paláce

Úřad vlády pokračuje v tradici dnů otevřených dveří jeho historických budov o červencových svátcích.