dTest: Sérum na řasy – zázrak, nebo obchodní tah? A co chemie?

30.08.2020 19:27

Séra na řasy jsou prodávána jako kosmetické přípravky pečující o řasy a stimulující jejich růst. Tento účinek však obvykle zajišťují farmaceutické látky s vedlejšími účinky.

dTest: Sérum na řasy – zázrak, nebo obchodní tah? A co chemie?
Foto: dTest
Popisek: dTest

 

Sérum na řasy nebo obočí se používá k výživě a regeneraci. Podle výrobců brání vypadávání a přispívá k zahuštění a prodloužení řas či k plnějšímu a zdravějšímu obočí. Nejúčinnější produkty zpravidla obsahují prostaglandiny, u kterých bylo prokázáno, že stimulují růst ochlupení obecně. Podobný účinek mají rovněž peptidy, které se v sérech vyskytují.

S prostaglandiny se ovšem pojí řada vedlejších účinků, známých z léčiv s jejich obsahem. Při aplikaci na řasy nebo obočí mohou způsobit podráždění nebo suchost očí, otok či dokonce trvalou změnu pigmentace oka.

Každé léčivo prochází před uvedením na trh složitým schvalovacím procesem. To platí i pro léky s obsahem prostaglandinů. Kosmetické přípravky tímto způsobem kontrolovány nejsou a málokterý spotřebitel řeší nebezpečí vedlejších účinků u běžné kosmetiky.

Pro léčiva a pro kosmetiku platí odlišná zákonná opatření. Patří k nim pravidlo, že kosmetika nesmí měnit fyziologické funkce organismu. Stimulace růstu řas nebo obočí je ovšem fyziologická změna. Proto je podle dánské spotřebitelské organizace Forbrugerrådet Tænk otázkou, zda lze séra na řasy a obočí považovat za kosmetické výrobky.

Tento problém není legislativně vyřešen na evropské úrovni. Nejistota ohledně bezpečnosti používání sér podporující růst řas a obočí zatím nebyla vyvrácena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…