dTest: Sluchátka jako dobrý sluha i zlý pán vašeho sluchu

23.11.2017 21:23

Používání sluchátek a hlasitá hudba nemusí ničit sluch, je však třeba naučit se dodržovat jistá pravidla. Věnuje se tomu článek americké spotřebitelské organizace Consumer Reports na svých webových stránkách.

dTest: Sluchátka jako dobrý sluha i zlý pán vašeho sluchu
Foto: dTest
Popisek: dTest

Výsledky výzkumů na toto téma se liší. Zatímco jeden v roce 2010 udával alarmující růst počtu mladých se zhoršeným sluchem, před několika týdny zveřejněné výsledky jiného svědčí o stejném množství hluchnoucích jako v roce 1994. Rozdíly jsou zřejmě způsobeny odlišností použitých metod, ale hlavně je podle odborníků třeba sledovat mnohem více okolností a různé prvky životního stylu, aby byla srovnání směrodatná.

Každopádně je zhoršování sluchu u dospívajících nezanedbatelný problém. Týká se o něco většího počtu pacientů, než jsou postižení astmatem, a skoro tolika jako těch s obezitou.Sluchové problémy vedou k špatným školním výsledkům, omezování sociálního života, horšímu jazykovému vývoji a sníženému sebevědomí.

V roce 2015 byla podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ohrožena hluchotou 1,1 miliarda dospívajících nejen kvůli nezdravé síle zvuku sluchátek chytrých telefonů a iPodů, ale i kvůli hluku na rockových koncertech, sportovních utkáních a v nočních klubech. Podle odborníků citovaných Consumer Reports mohou sluchátka za jistých okolností skutečně způsobit ztrátu sluchu, a proto je třeba jej chránit.

Méně nahlas

Příliš hlasitý zvuk je po stárnutí hned druhým nejčastějším důvodem ke ztrátě sluchu. Proto je nutné na něj myslet při návštěvě rockového koncertu, používání řetězové pily, při ohňostrojích, v hlučném letadle apod. Kdykoliv musíte na někoho kvůli hluku křičet, aby vám rozuměl, budiž to varováním – musíte zvuky kolem ztlumit, odejít nebo použít ochranné pomůcky.

Pravidlo 80-90

Neposlouchejte přehrávač na 80 % maximální jeho hlasitosti déle než 90 minut denně. Rodičům se to možná bude těžko prosazovat, ale je to dobrý způsob jak mládež naučit pečovat o vlastní sluch. WHO připravuje doporučení, aby pomohla výrobcům vypracovat funkce k včasnému varování uživatelů, což toto pravidlo podpoří.

Hlasitosti sluchátek se věnujeme i v našem testu modelů do uší (tzv. pecek), na uši i kolem uší. Test jsme zařadili do prosincového vydání, které vychází ve čtvrtek 30. listopadu.

Zdravý životní styl

Cukrovka, zejména 2. typu, je jedním z nejsilnějších faktorů vedoucích ke ztrátě sluchu. Podle Americké diabetické asociace je hluchota u diabetiků dvakrát častější než u ostatních lidí. Odborníci předpokládají, že to způsobuje vysoká hladina glukózy v krvi, která poškozuje cévy zásobující vnitřní ucho kyslíkem a živinami.

U dospívajících je obecně prospěšné podporovat vhodnou stravu a dostatečný pohyb, což může snížit riziko onemocnění cukrovkou druhého typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…