dTest: Stolní mořská sůl obsahuje plastové částice

04.07.2018 10:14

Stolní mořská sůl často obsahuje plastové mikročástice. Ukázaly to výsledky testu, který provedla rakouská spotřebitelská organizace VKI.

dTest: Stolní mořská sůl obsahuje plastové částice
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Mořská sůl je mezi spotřebiteli značně oblíbená a dávkovací balení, ve kterých se často prodává, jsou praktická. Proto na trhu najdeme celou řadu značek. Na začátku roku se v rakouském tisku objevily závěry zkoumání pěti vzorků „fleur de sel“, které provedli odborníci z univerzity v Oldenburku. Ve všech vzorcích byly nalezeny mikroskopické plastové částice. „Fleur de sel“ je přitom označení pro nejkvalitnější, nejbohatší a tudíž i nejdražší krystalky mořské soli, francouzsky znamená doslova „solný květ“.

Kolegové z VKI se proto rozhodli zjistit, jak se věci skutečně mají a zda se problém týká jen zmíněné značky nebo i dalších produktů. Testovali celkem 12 výrobků 11 značek, z toho byl jeden „fleur de sel“ a v jednom případě se jednalo o rakouskou kamennou sůl.

V šesti z jedenácti balení mořské soli, tedy ve více než polovině zkoumaných, se vyskytovaly stopy plastů v podobě malých kousíčků. Ve většině případů se jednalo o plastové granulky menší než 0,1 mm, což je zhruba síla běžného papíru. Ve dvou vzorcích byly i částečky plastových folií. Testovaný „fleur de sel“ měl plastů nejméně. Kamenná sůl je neobsahovala vůbec. Nebyla zjištěna žádná souvislost mezi obsahem plastů v soli a jejím obalem. Původ soli byl na balení uveden v méně než polovině případů, a to velmi obecně jako Středozemní moře.

Ze závěrů VKI vyplývá, že kdo dává přednost mořské soli, měl by počítat i s tím, že obsahuje plasty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…