Arašídy ve slané podobě jsou v České republice nejprodávanějšími ochucenými ořechy, v průměru snědí Češi skoro půl kila arašídů za rok. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 16 zástupců balených pražených solených arašídů, které jsou k dostání na českém trhu. Země původu testovaných plodů (Egypt, Čína, Senegal a Nigérie) nevzbuzují důvěru kvůli dřívějším problémům s mikrobiologickou čistotou. Z evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) vyplývá, že orgány členských zemí EU v posledním roce na svých hranicích zachytily přes stovku závadných zásilek arašídů, které kvůli plísňovým jedům nevpustily na evropský trh.
Spotřebitelská organizace dTest v arašídech hledala mykotoxiny, plísně i salmonelu, kterou byly před 10 lety kontaminovány arašídy společnosti Peanut Corporation of America. Odborníci také zkoumali, jak semena podzemnice olejné chutnají, voní či jak jsou tvrdé a slané. „Potěšující zprávou pro milovníky arašídů je, že jsme v otestovaných výrobcích nenašli salmonelu ani plísně. Největším prohřeškem arašídů je nadbytek soli,“ shrnuje zjištění z nezávislého testování Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Nadměrná konzumace soli je příčinou řady onemocnění. Nejvíce soli obsahovaly buráky Albert Arašídy solené (1,78 gramu soli ve 100 gramech) a Van Almerk Arašídy solené (1,63 gramu ve 100 gramech) – snědením 100g porce těchto arašídů vyčerpá dospělý jedinec zhruba třetinu denního limitu pro příjem soli podle doporučení Světové zdravotnické organizace. „U Van Almerk Arašídů jsme naměřili o 63 % vyšší množství soli, než je uvedené na obalu. Pro hrubé nedodržení množství soli uvedeného na vlastním obalu jsme jim udělili nedostatečnou známku,“ říká Hana Hoffmannová.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva



