dTest: Trojice rybích prstů klamala ohledně obsahu masa

05.12.2019 11:44 | Zprávy

Rybí prsty jsou jednou z možností, jak podsunout rybu dětem, které o ni příliš nestojí. V mnoha domácnostech jsou alternativou ke štědrovečernímu kaprovi. Spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře 16 vzorků těchto polotovarů, aby prověřila jejich kvalitu. Tři z testovaných výrobků v nezávislém testu propadly kvůli nedodržení legislativy – obsahovaly méně masa, než výrobci slibovali na obalu.

dTest: Trojice rybích prstů klamala ohledně obsahu masa
Foto: dTest
Popisek: dTest

Rybí prsty se typicky vyrábějí z masa bílých ryb, přičemž název konkrétního druhu ryby i forma použitého masa je většinou uvedena na obalu. „Nakoupili jsme 14 vzorků mražených rybích prstů v českých obchodech, jeden vzorek v Německu a jeden výrobek určený pro britský trh. Rybí prsty obsahovaly nejčastěji maso tresky aljašské alias pestré. Ve třech produktech použili výrobci formované mleté maso; zbývajících 13 výrobků neobsahovalo masovou drť, ale celé filety,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Česká republika nemá žádný předpis, který by určoval minimální obsah masa v rybích prstech. Jeho deklarované množství se v testovaných výrobcích pohybovalo v širokém rozpětí od 22 % po 70 %. „V laboratoři jsme nechali změřit skutečný obsah masa. U 12 vzorků jsme našli masa méně, než uváděla etiketa. V devíti případech se dala záporná odchylka vysvětlit nejistotou měření, ve třech případech byl však rozdíl v neprospěch spotřebitele neoddiskutovatelný. Šlo o výrobky prodávané v Česku, a to Nowaco rybí prsty bez lepku, Schär Gluten Free Fish Fingers a Kaufland/K-Classic Fish Fingers. Na všechny tři výrobky jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ shrnuje Hana Hoffmannová.

Smažení či pečení obalovaných rybích prstů s sebou může přinášet riziko akrylamidu ukrytého ve strouhankové krustě. Jde o nebezpečnou karcinogenní látku, která vzniká, když spolu za vysoké teploty reagují cukry s vybranými aminokyselinami. V polovině upečených vzorků laboratoř tuto nežádoucí látku nenašla vůbec, ve druhé polovině jen v zanedbatelných koncentracích. Za nízké nálezy akrylamidu v rybích prstech zřejmě může krátká doba pečení či smažení, během níž nestačí nežádoucí látka vzniknout.

Rybí prsty často končí na dětských talířích, dTest proto zkoumal množství obsažené soli. „Průměrně můžete u rybích prstů počítat s 0,8 % kuchyňské soli. Pokud tedy dětem předložíte obvyklou porci tří rybích prstů – průměrně 90 gramů, snědí spolu s nimi 0,72 g soli. To představuje pětinu až čtvrtinu denního přídělu soli pro desetileté, respektive šestileté děti. Rozhodně se vyplatí kontrolovat při nákupech tabulky výživových hodnot a vybírat méně slané výrobky,“ doporučuje Hana Hoffmannová a dodává: „Dobrou zprávou je, že jsme v rybích prstech neobjevili žádné fosfáty čili soli kyseliny fosforečné. Ve vysokých dávkách by totiž mohly škodit ledvinám.“

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Pozitivní diskriminace

Na jednu stranu odsuzujete pozitivní diskriminaci, na druhou stranu vám nevadí, že se jí vaše vláda dopouští? Proč třeba neustále zvýhodňujete Ukrajince? Já to chápal zpočátku, ale po třech letech? A druhá věc, proč už se dnes nemůžou problémy nazývat skutečnými jmény, proč se kolem některých našlap...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Ceny kraje za rok 2024

22:31 Jihomoravský kraj: Ceny kraje za rok 2024

Silné lidské příběhy, výjimečné výkony, celoživotní práce, odvaha i kreativita.