Vaječný likér neboli vaječňák či dokonce vaječný koňak stojí se svým předepsaným minimem 150 gramů cukru v litru na pomezí mezi dezertem a alkoholickým nápojem.
Identifikujeme ho většinou hlavně podle specifické barvy, díky které může spolu s konzistencí připomínat šodó. Často jej také vyrábíme doma – internet recepty na pravý domácí vaječný likér doslova přetéká.
Jen těžko se bez něj obejdou tradiční vánoční vosí hnízda nebo koňakové špičky. V italských Alpách jej lyžaři usrkávají v podobě teplého bombardina s porcí našlehané smetany. Data společnosti Nielsen odhalují, že se v Česku za uplynulý rok prodalo bezmála milion litrů krémových likérů se žloutky a utržilo se za ně přes 160 miliónů korun.
Víte ale, že není všechno vaječný likér, co tak na první pohled vypadá? Zajímali jste se někdy, kde se bere jeho sytě žlutá barva?
My ano, a proto jsme vyrazili na nákupy a vybírali likéry, které měly co do činění s vejci a upoutaly nás žlutou barvou. Jinými slovy, nakoupili jsme 15 vaječných likérů. Nebo ne?

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva