Kvalitní nůž je základ pro rychlé a úspěšné zpracování surovin při vaření. Koupí to ale samozřejmě nekončí. Ostrost čepele je třeba pravidelně udržovat.
Jak uchovat nůž v kondici?
Zeptali jsme se profesionálního brusiče Petra Andrse. Ten v prvé řadě varuje před nekvalitními noži. „Setkal jsem se i s nožem, který jsem nabrousil, zakrojil do rajčete a on se okamžitě ztupil.“ Máte-li doma kvalitní nůž, doporučuje pravidelně udržovat jeho ostrost na obtahovacím řemenu z kůže – podobně, jako to dělají holiči s břitvou. „Je to naolejovaný pás napuštěný brusnou pastou. Pár tahy si oživíte nůž, a pokud si pás nepřeříznete, prakticky to nemůžete zkazit. Je ale třeba to dělat často,“ dodává Andrs. Silně ztupený nůž totiž už žádný kožený pás nezachrání.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva