Český rozhlas osloví majitele televizorů

01.12.2012 14:30

Český rozhlas osloví začátkem prosince dvacet tisíc poplatníků televizního poplatku, kteří ale neplatí rozhlasový poplatek.

Český rozhlas osloví majitele televizorů
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Jedná se o další akci Českého rozhlasu, která má za cíl zvýšit počet rozhlasových poplatníků a upozornit veřejnost na zákonnou povinnost. Český rozhlas zároveň nabízí několik velmi snadných forem, jak se zaregistrovat a nastavit si platbu poplatku.

„Chceme upozornit zejména mladší generaci na to, že i televizor nebo počítač s příslušným tunerem je rozhlasovým přijímačem a jeho majitel tak má povinnosti platit rozhlasový poplatek“, vysvětluje Ladislav Musil, náměstek pro správu a provoz Českého rozhlasu.

V dopise Český rozhlas adresátům nabízí několik možností, jak se přihlásit k poplatku, který v současnosti činí 45 korun měsíčně. Nejsnazší formou je zaslání SMS. Dalšími alternativami je přihlášení se přes stránky rozhlasovypoplatek.cz nebo na přepážce kterékoliv pobočky České pošty. Webové stránky umožňují zvolit si možnost úhrady poplatku. Lze platit přímo na bankovní účet nebo platební kartou nebo prostřednictvím platebního systému P-info. Na webových stránkách se mohou posluchači rovněž přihlásit k placení poplatku prostřednictvím služby SIPO.

Povinnost přihlásit se k placení rozhlasového poplatku má každý, kdo vlastní nebo drží rozhlasový přijímač. Tato povinnost vyplývá ze zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích. Fyzické osoby platí poplatek pouze z jednoho přijímače, a to i v případě, že vlastní přijímačů více. V rámci společné domácnosti platí poplatek pouze jeden její člen. Rozhlasový poplatek činí 45 Kč měsíčně a slouží výhradně k financování Českého rozhlasu, který veřejnosti nabízí 21 rozhlasových stanic a velké množství on-line služeb.

Rozhlasovým přijímačem je vedla běžného rádia též radiobudík, autorádio, mini věž nebo počítač s FM či DVB-T tunerem a stejně tak televizor se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo programů kabelové televize. Podrobnosti o rozhlasovém poplatku jsou k dispozici na rozhlasovypoplatek.cz, dále lze využít telefonní linku 221 553 636 v pracovní dny mezi 7:30 a 16:00 nebo email poplatky@rozhlas.cz.

MgA. Jakub Čížek
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů
Český rozhlas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…