HK ČR jednala s novým ekonomickým poradcem zastoupení EK v ČR

23.01.2013 9:10

Zástupci Hospodářské komory České republiky se setkali se Zdeňkem Čechem, novým ekonomickým poradcem Evropské komise v ČR, aby s ním diskutovali aktuální témata a stanoviska HK ČR týkající se Doporučení Rady z července 2012 k Národnímu programu reforem ČR na rok 2012 a ke konvergenčnímu programu ČR na období 2012-2015.

HK ČR jednala s novým ekonomickým poradcem zastoupení EK v ČR
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Úkolem mé pozice je zabývat se především oblastí reforem v evropském kontextu. Primárně nás zajímá, jak jsou tyto reformy implementovány a naší snahou je přijít s dalšími doporučeními. Jsme ve fázi, kdy nejlepší možností, jak se z krize dostat, je vyrůst,“ zmínil úvodem Zdeněk Čech. Dále zástupce HK ČR ujistil, že zastoupení Evropské komise v ČR hodlá spolupracovat nejen s národními autoritami, ale je připraveno vyslyšet i všechny zainteresované skupiny, tedy i Hospodářskou komoru České republiky.

HK ČR oceňuje iniciativu EK obsadit v rámci českého zastoupení pozici ekonomického poradce. „Se Zastoupením Evropské komise a kanceláří parlamentu máme velmi dobré vztahy a kontakty, mimo jiné i díky CEBRE – České podnikatelské reprezentaci při EU. Nicméně jsme postrádali partnera, s kterým bychom mohli pravidelně diskutovat ekonomická témata a tím tak přispět k efektivnější komunikaci s Evropskou komisí,“ reagoval Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru. Rovněž zmínil skutečnost, že Komora jako člen Evropské komorové sítě Eurochambres a UEAPME, společně s CEBRE a zastoupením v EHSV má přístup k evropské legislativě již v počátečním stádiu vyjednávání.

Ze strany zástupců Hospodářské komory bylo zmíněno, že Doporučení ze strany EK jsou v zásadě vládou plněna. HK ČR má k některým doporučením výhrady. Například, pokud jde o druhý pilíř důchodové reformy, HK ČR chtěla, aby měl druhý pilíř podobu zaměstnavatelských fondů. Vláda však stanovisko Komory nepřijala. V rámci setkání došlo i na problematiku úrovně rekvalifikačních kurzů, která není dostatečně vysoká a kvalitativně neodpovídá potřebám zaměstnavatelů. HK ČR vyzdvihla důležitost spolupráce mezi Úřady práce a potenciálními zaměstnavateli. Na řadu přišla i Strategie konkurenceschopnosti společně s chybějícím zákonem o státních úřednicích, po kterém HK ČR dlouhodobě volá.

Zástupci Hospodářské komory společně s novým ekonomickým poradcem českého zastoupení EK mimo jiné diskutovali i opatření ke zlepšení výběru daní, daňové paušály a problematiku jejich zvyšování u OSVČ. HK ČR podpořila doporučení ke snížení  vysoké úrovně zdanění práce, avšak požaduje, aby přesun tohoto zdanění na oblast bydlení a životního prostředí, jak doporučuje Komise, neměl negativní dopad na podniky.

Hospodářská komora vyjádřila podporu návrhům opatření vlády pro zlepšení podmínek rozvoje hospodářství, podporu podnikání a zaměstnanosti přijatým 20. prosince minulého roku, z nichž řada těchto návrhů byla iniciována HK ČR, jako je například zavedení jednoho inkasního místa pro všechny druhy daní.

Diskutována pak byla i palčivá témata týkající se potřeby novelizace stávajícího zákona o veřejných zakázkách, nedostatku technicky vzdělaných absolventů škol, švarcsystému, institutu nespolehlivého plátce DPH a tzv. „Blacklistu“ aj. HK ČR rovněž informovala o svém zapojení do externích programů EK, které podporují zahraniční aktivity malých a středních firem a požádala o podporu při ovlivňování podoby těchto programů v budoucnu.

Obě strany se závěrem shodly na potřebě dlouhodobé diskuze a právě první jednání zainteresovaných stran bylo platformou pro navázání úzké spolupráce.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 65 regionálních komorách a 83 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala  k dobrovolným hasičům

10:04 ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala k dobrovolným hasičům

Hasičskou cisternu Mercedes Benz ACTROS převzali od svých profesionálních kolegů z ČEZ, mající svou …