Skupina ČEZ a Praha 14 podporují elektromobilitu

24.01.2013 9:18

Městská část Praha 14 (Černý Most) se stala novým partnerem Skupiny ČEZ v projektu elektromobility. Obě strany podepsaly memorandum o spolupráci a Praha 14 získala k pronájmu dva elektromobily Peugeot iON. V Praze se jedná už o čtvrtou městskou část, která na projektu Elektromobilita ČEZ spolupracuje.

Skupina ČEZ a Praha 14 podporují elektromobilitu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Po Praze 5, Praze 16 a Velké Chuchli se do projektu rozvoje elektromobility zapojila také městská část Praha 14. Memorandum o spolupráci obsahuje především dohodu o vzájemné propagaci elektromobility jako formy čisté dopravy a směřování k jejímu maximálnímu rozšíření. Pronajaté elektromobily využijí úředníci Prahy 14 hlavně pro služební cesty v rámci Prahy a blízkého okolí a také pro prezentační potřeby.

„Je potěšující vidět, jak se naše úsilí proměňuje v úspěšnou spolupráci s různými subjekty. Elektromobilní mapa republiky postupně dostává stále jasnější podobu, stejně jako tomu bylo kdysi s pokrytím republiky mobilním signálem. S Prahou 14 diskutujeme v rámci konkrétních kroků také instalaci dobíjecí stanice elektromobilů,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie Skupiny ČEZ.

Pro širší využití elektromobilů na území Prahy 14 (Černého Mostu) instaluje ČEZ dobíjecí stanice také u komerčních subjektů v této městské části. Nedaleko městského úřadu tak bude otevřena dobíjecí stanice u restaurace.

„Díky novým elektromobilům dáváme jednoznačný signál, že vedení městské části Praha 14 záleží na tom, v jakém prostředí zde lidé žijí, podnikají a tráví volný čas. Současně s tím chceme všem ukázat, kde je budoucnost osobní dopravy. K propagaci ekologicky úsporné dopravy využijeme pronajaté elektromobily proto, že je lepší jednou vidět než tisíckrát „slyšet“,“vysvětluje Mgr. Aleš Kuda, zástupce starosty
MČ Praha 14.

V nedávné době uzavřela Skupina ČEZ smlouvu o spolupráci také s městskou částí Praha – Velká Chuchle, jež má pro prezentační účely pronajatý jeden elektromobil Peugeot iON.

Partnery Skupiny ČEZ v projektu Elektromobilita ČEZ jsou například i města Pardubice, Vrchlabí, Cerhenice a Dolní Břežany či společnosti McDonalds, Tesco, Kaufland, Škoda Auto, Peugeot a další. V současnosti jezdí v rámci projektu Elektromobilita ČEZ po celé České republice 40  elektromobilů.

Městská část Praha 14

Městská část Praha 14, která se nachází na severovýchodním okraji Prahy, zahrnuje část Hloubětína a celé území Kyjí, Černého Mostu a Hostavic. V současnosti má přes 47 tisíc obyvatel. V Praze se jedná už o čtvrtou městskou část, která na projektu Elektromobilita ČEZ spolupracuje.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Kromě výstavby dobíjecích stanic pro tzv. normální dobíjení se Skupina ČEZ v projektu zaměřuje i na instalaci ultrarychlých dobíjecích stanic, které dobijí 80 % kapacity akumulátoru do 20 minut. Pracují s vyšším napětím a vyžadují tak speciální připojení k elektrické síti.

Do současnosti ČEZ nainstaloval celkem 32 dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu nejen v Praze, ale také v Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové a ve Vrchlabí. Výstavba dalších dobíjecích stanic probíhá a otevřeny budou v prvních měsících roku 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…