Bulhaři povstali proti ČEZu. České ovečky budou mlčet, zní internetem

19.02.2013 10:40

Bulhaři pokračují v protestech proti vysokým účtům za energie, které jim posílají spolu s rakouskou EVN i české firmy ČEZ a Energo-Pro. V posledních hodinách však demonstrace získávají i politický rozměr. A tak uvádějí bulharská média to, že ani pondělní rezignace ministra financí a vicepremiéra Simeona Ďankova demonstrujícím nestačí a požadují odstoupení celé vlády.

Bulhaři povstali proti ČEZu. České ovečky budou mlčet, zní internetem
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Bulharské úřady tak v pondělí zahájily kontroly ve firmách distribuujících energii – mezi nimi i té, kterou vlastní ČEZ. Výsledky těchto prověrek by mohly vést zřejmě až ke ztrátě licence. A nebylo by to poprvé, ČEZ letos o licenci přišel už v Albánii.

Jen my, Češi, jsme ovečky, co vše zaplatí – nese se internetovými diskusemi

Ačkoli jsou Češi většinou v podobných aktivitách solidární a reagují alespoň virtuálně zakládáním určitých skupin třeba na sociálních sítích, tentokrát se ParlamentnímListům.cz zatím skupinu, jež by nějak přímo vyjadřovala souhlas a podporu Bulharům v jejich boji proti drahé energii, najít nepodařilo. Neznamená to však, že by internet názory Čechů na dění nezaznamenal. Stačí nahlédnout pod odkazy článků, které o situaci na Balkáně informují.    

„U nás můžou stávkovat statisíce lidí a za odměnu nám ji ještě zdraží. Tady pomůže jedině defenestrace,“ uvádí jeden z diskutérů na Facebooku.

Další, vystupující pod jménem Petr Pierre Baláž, k tomu dodává v podobném duchu: „A v ČR to ovečky platí, drží pusu a pak si najednou všude na diskuzích virtuálně stěžují.“ Martin Novotný to vidí ještě radikálněji: „To jen Češi budou platit a je jedno, jak vysoká bude cena, hlavně díky fotovoltaice. Jsme národ de.ilů.“ Později ještě Martin Novotný dodává, že drahá energie „je díky nenažranosti managementu ČEZ a fotovoltaické energii, která se musí draze zaplatit“.

A objevují se pak v diskusích i první obavy z dopadů, jež bychom mohli pocítit u nás v Česku. Projevila je například žena, podepsaná jako Truda Rosse. „To si jistě bude chtít ČEZ teď své ztráty v jiných zemích nahnat na nás. Těšte se tedy lidi na další zdražení,“ napsala.

Čtvrtina Bulharů dostává elektřinu od ČEZu. A také stále vyšší faktury

Bulharský ČEZ zásobuje elektřinou přes čtvrtinu obyvatel země, energii dodává více než dvěma milionům zákazníků na západě Bulharska včetně hlavního města Sofie.

Jak připomněla v této souvislosti ČT, v posledních letech se však potýká s problémy ohledně ceny elektřiny, a ty vyvrcholily letos. Bulharům vadí vysoké faktury za elektřinu, které se prý za letošní leden nejméně zdvojnásobily. Energetické firmy ale prý vyšší částky vysvětlovaly jednak chladnější zimou a pak také delším fakturačním obdobím vzhledem k vánočním svátkům - to se z 28 dní prodloužilo na 40.

Ceny elektřiny jsou v zemi politicky citlivým tématem, zvlášť nyní před blížícími se volbami. Každý měsíc ukusují značnou část z platů i penzí Bulharů. Ti vědí, že jejich země je nejchudší zemí v celé EU. Jak nedávno uvedl hospodářský týdeník Capital, obyvatelé Bulharska si za minimální mzdu, která činí zhruba 3 400 korun, nakoupí asi desetkrát méně elektřiny než například lidé ve Francii. 

Bulhaři chtějí odchod svého premiéra

Místní policisté jsou proto nyní v těchto dnech nuceni hlídat budovu parlamentu v hlavním městě Sofii. I včera (v pondělí) se tam již několikátý den po sobě, opět shromáždily davy lidí na neočekávané demonstraci a požadovaly odchod vlády premiéra Bojko Borisova. Zatím se protestující v Sofii stále ještě pohybují po velkých bulvárech, které jsou uzavřené. Cestu k centrále společnosti ČEZ pro jistotu zablokovaly bezpečnostní složky.

Ranou současné bulharské vládě může být i to, že policie, respektive odbory ministerstva vnitra, v pondělí navíc oznámily, že nespokojenost občanů sdílejí a demonstrace podporují. Vyzvali, aby se ale nepřekračovaly zákonné meze. V pondělí v hlavním městě Sofii pak demonstrace pokračovaly pálením vlajky EU. Klid však nebyl ani v jiných větších bulharských městech.

Například ve Varně na večerní protest dorazilo kolem pěti tisíc lidí, v Burgasu pět set, klid nebyl ani v středobulharském Dimitrovgradu, kde do ulic vyšly dva tisíce lidí. V Plovdivu se sešlo kolem pěti set lidí. Protesty navázaly na víkendové akce, které se uskutečnily, podle serveru 24chasa.bg v 35 městech, s účastí více než 100 tisíc lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …