Francouzský průšvih se silikony dospěl až do Česka

03.01.2012 20:07

Ukázalo se, že prsní implantáty francouzského výrobce PIP praskaly a pacientkám tím působily nebezpečné záněty. Silikonový gel, jímž byly naplněny, nesplňoval kvalitativní kritéria - místo zdravotnicky ověřeného materiálu používali silikon určený pro průmyslové využití ve snaze ušetřit náklady, a pouzdro na implantáty bylo nepevné.

Francouzský průšvih se silikony dospěl až do Česka
Foto: archiv
Popisek: silikonové prsní implantáty, ilustrační foto

Ještě vloni, když se v našem tisku objevila poprvé tato zpráva, všude stálo, že Češky se ničeho bát nemusí, že závadné implantáty k nám nebyly dováženy. Pravda je ale jinde - teď Státní ústav pro kontrolu léčiv doporučuje ženám velkou obezřetnost.


Francouzská asociace pro dohled nad léčivy po skandálu, který způsobil krach firmy v březnu 2010, doporučuje zvýšený lékařský dohled nad pacientkami s plastikou prsu, byť tvrdí: "Výsledky testů  prokázaly, že gel prsních implantátů PIP nemá cytotoxický ani genotoxický efekt. Nebyla tak prokázána souvislost mezi implantáty a výskytem rakoviny u francouzských pacientek," uvádí se na jejich webových stránkách.


Pozdě, ale přece


Ve Francii je začaly stahovat už vloni a prý se přestaly používat i u nás. "Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá zatím hlášeny nežádoucí příhody dávané do souvislosti s prsními implantáty PIP, které byly implantovány na našem území," řekla iDnes mluvčí ústavu Lucie Šustková s tím, že počet pacientek se silikonovými implantáty ústav nezná.


"Jakékoli prasknutí, podezření na prasknutí nebo na prosakování z pouzdra prsního implantátu by mělo vést k jeho explantaci a případně i k explantaci druhého prsního implantátu," dodává SÚKL na webu. Doporučení bude ústav prý ještě aktualizovat. Během ledna mají podle iDnes o dalším postupu jednat odborníci a ministerstvo zdravotnictví.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…