Medveděvova návštěva v Praze. Jásot, nebo důvodné obavy?

08.12.2011 16:58

Po dvaceti měsících přiletěl do Prahy znovu ruský prezident Dimitrij Medveděv. Zatímco jeho český protějšek Václav Klaus si pochvaloval navýsost pracovní charakter návštěvy i ruskou nabídku na dostavbu Temelína, bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda vyjádřil znepokojení nad podceněním návštěvy, která je sice krátká, ale následky může mít i za deset let.

Medveděvova návštěva v Praze. Jásot, nebo důvodné obavy?
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Tisková konference prezidentů Medveděva a Klause

Pouhých 24 hodin se v Česku zdrží na návštěvě ruský prezident Dimitrij Medveděv. I tak jde o nesmírně důležitou návštěvu, která může mít dalekosáhlé následky. V sázce je totiž tendr na dostavbu Temelína, o který má Rusko zájem spolu s Francií a USA. „Pokud by nebylo Temelína, je otázka, zda by Medveděv vůbec přiletěl," domnívá se dokonce analytik Asociace pro mezinárodní otázky Karel Svoboda.

„Hlavním důvodem návštěvy prezidenta Medveděva je zcela jednoznačně Temelín," přidává se pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda, který upozorňuje na podcenění návštěvy, jejíž důsledky může Česko pociťovat i za deset let. Vždyť pro Evropu je po záchraně eura jaderná energetika druhým nejvýznamnějším tématem.

Plyn a ropa z Ruska. Teď by se přidala závislost i kvůli Temelínu

Exministr zahraničí je přesvědčen, že Rusko má logický zájem na slabé Evropě a na možnosti jednat s jednotlivými členskými státy Evropské unie. Nikoli s Evropou jako celkem. Proto Temelín, protože jde o jádro a je to vstup do velké debaty o budoucnosti jádra v Evropě. Proto protiraketový štít, který není útočný, je obranný, ale když nebude, znamená oslabení alianční soudržnosti.

„Plyn máme z Ruska, stejně tak ropu. Mělo by být proto strategickým a bezpečnostním rozhodnutím, zda chceme od Ruska dostavbu Temelína s veškerou navázaností včetně náhradních dílů, a to v době, kdy se Evropa nerozhodla, jak dál s jadernou energií. A v tom případě nejde o to, jestli nabídka na dostavbu Temelína je lukrativní," upřednostňuje Cyril Svoboda strategický a bezpečnostní pohled před momentální ekonomickou výhodností.

Nechat za sebe s Ruskem jednat jen Brusel je hloupost

„Návštěva ruského prezidenta je důležitá. Máme přece zájem na dobrých vztazích s Ruskem, a proto si potřebujeme sednout tváří v tvář. Svobodova představa, že za sebe necháme s Ruskem jednat jen Brusel, je hloupost," odmítá pro ParlamentníListy.cz bývalý šéf české diplomacie a nynější ministr obrany Alexandr Vondra, že by naše země musela mít jednání s Ruskem posvěceno od Evropské unie.

Prezident Václav Klaus si po poledni při společném vystoupení před novináři pochvaloval setkání jako navýsost pracovní. Hlavy obou států se věnovali ekonomickým záležitostem včetně zakázky na dostavbu Temelína, o kterou mají vedle Francouzů a Američanů zájem i Rusové. Od Klause se ruská nabídka dočkala pochvaly.

Je nepřijatelné, aby prezident hodnotil výhodnost nabídky

„Zdůrazňoval jsem, že v nabídce ruské strany vidím pozitivní aspekt v tom, že pravděpodobně nabízí relativně nejvyšší podíl možnosti podílení se českých firem na subdodávkách. Ale definitivní nabídky nebyly předloženy, proto jen říkám, jak to vidím dnes," prohlásil český prezident s tím, že Dmitrije Medveděva ujistil, že tendr bude maximálně transparentní a férový.

„Podobnou chválu jsem od prezidenta Klause čekal. Už když byl v Rusku, tak po návratu v podobném duchu hovořil. Ale politici, tím spíše hlava státu, by neměli hodnotit nabídku ve veřejné soutěži, pokud to má být nepolitické řízení. A na druhou stranu, pokud to je politická věc, tak se o ní jako o politické mělo už mluvit a diskutovat," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Cyril Svoboda, že to je podobné, jako kdyby politik prohlašoval, že dálnici má postavit třeba SKANSKA.

Návštěva téměř v utajení. Přijet americký prezident bylo by to jinak

Bývalý šéf české diplomacie byl překvapen, jak málo se dopředu o návštěvě ruského prezidenta u nás mluvilo a psalo. „Kdyby se připravovala cesta amerického prezidenta, tak by se o tom psalo od rána do večera. Já jsem dlouho ani nevěděl, že prezident Medveděv přijede. Je to záměr, aby se dopad této cesty tlumil," domnívá se Cyril Svoboda.

Neměli bychom se vzdát možnosti vybudování protiraketového štítu, ať už by z jednání obou stran vyplynula sebevětší ekonomická výhodnost pro nás. „Je třeba si říci strategicky, jak na tom budeme s energetikou v budoucnu," míní Svoboda, že otázka Temelína nemůže být opravdu jen otázkou momentální výhodnosti.

K věci:

Cyril Svoboda varuje: Rusko má zájem na slabé Evropě

Medveděv chce v Praze jednat i o protiraketovém štítu, tvrdí velvyslanec

Klaus navštívil Moskvu a pomluvil s Putinem

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…