Syrská diplomatka na koberečku v Praze. Kvůli masakru v její zemi

30.05.2012 17:22

Čeští diplomaté ve středu předvolali do Černínského paláce syrskou chargé d'affaires v Praze a sdělili jí své rozhořčení nad pátečním masakrem v syrském městě Húlá, kde zahynulo přes 100 lidí. Ministerstvo zahraničí ve středu také informovalo, že diplomatka Najva Riffaíová si vyslechla "jednoznačné odsouzení" a žádost, aby viníci byli pohnáni k trestu.

Syrská diplomatka na koberečku v Praze. Kvůli masakru v její zemi
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

V Sýrii násilí eskaluje. Některé evropské země nebo Austrálie, Kanada, USA přistoupily k vyhoštění přímo syrských diplomatů. Praha to neplánuje.

"Česká republika je hluboce otřesena tragickou smrtí více než stovky civilistů, včetně mnoha dětí v syrském městě Húlá. Odsuzujeme tento čin nejsilnějšími možnými slovy. Žádáme všechny strany konfliktu, aby dodržovaly své závazky vyplývající z mezinárodního práva a aby realizovaly šestibodový plán Kofi Annana, který pokládáme za nejlepší dostupný způsob ukončení nesmyslného krveprolití v zemi," uvedlo ministerstvo.

Česká republika vyjádřila podporu Annanova mírového plánu vysláním tří členů do pozorovatelské mise OSN v Sýrii (UNSMIS). Na pátek svolala k Sýrii mimořádné jednání Rada OSN pro lidská práva.

Praha nechce vyhošťovat syrské diplomaty. Podle zvyklostí by to totiž nejspíš vedlo k recipročnímu kroku, kterým by bylo vyhoštění zástupců českého velvyslanectví v Damašku. To by Česku ztížilo jeho záměr, což je udržení otevřené mise. Chce totiž nabízet služby těm státům sedmadvacítky, které se v syrském hlavním městě rozhodly svůj úřad uzavřít kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci, či ho tam vůbec nemají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…