"Peake mluví nesmysly. Už se na tu politiku nemůžu dívat," přiznává umělkyně ze severu

30.06.2013 20:55

JINÝMA OČIMA Dramaturgyně, herečka a spolumajitelka Docela velkého divadla Jana Galinová patří mezi umělkyně s notnou dávkou nadhledu a inteligentního humoru. Koncem týdne zhodnotila svým netradičním pohledem stav politické kultury, premiéra Rusnoka a v žaludku jí očividně leží i Karolína Peake.

"Peake mluví nesmysly. Už se na tu politiku nemůžu dívat," přiznává umělkyně ze severu
Foto: Archiv JG
Popisek: Jana Galinová na snímku uprostřed

Zklamání pociťuje nad tím, jak málo se média věnovala ve čtvrtek odkazu Milady Horákové.  „Byla jednou jedna česká politička, která si za svým stála tak pevně, že ji před 63 lety oběsili spolu s dalšími politiky, kteří také odmítli vládu jedné strany. Ta strana si teď spokojeně sedí v českém Parlamentu a prezident kašle na demokracii,“ hodnotí Jana Galinová svůj dojem ze současného dění na české politické aréně a pokračuje: „Z televize na mě mluví jakýmsi ptydepe jakási Karolína Peake předstírající, že je politička, která podporuje jinou političku, ale může ji také nepodporovat, a místo toho podpoří prezidentova kamaráda, a proto neříká tak ani tak.“

Rusnok a jeho skvosty

ParlamentnímListům.cz se svěřuje, že doufala, že sdílení informací o Miladě Horákové, na jejíž vzpomínku ona sama zapálila svíčku, bude na internetu masivnější. „Je to smutek,“ dodává s tím, že na televizi už ani nemůže koukat. „Právě jsem zjistila, že jsem masochistka. Zhlédla jsem všechny dnešní zprávy na všech televizích. Ještěže mám žaludeční hořkou. To jediný na to pomáhá,“ říká, když o prezidentovi nemá, co by řekla pozitivního, a radši o něm a jeho neuvážených výrocích ani nechce slyšet. „A o jeho kamarádovi, který má sestavit vládu a vybírá jednoho ministra denně, taky ne. I když mám pocit, že nám ty vybrané skvosty servíruje po jednom, aby bylo v alejích míň nablito,“ neodpustí si svůj sarkasmus úspěšná divadelnice, jejíž práci znají snad na všech kontinentech světa.

Svoboda slova? Doufejme!

Za hodně aktuální nyní považuje inscenaci Ubohý Cyrano, kterou divadlo, vystupující na litvínovské a pražské scéně, premiérovalo v březnu 2011. „No, ve světle denních událostí nějak začíná být ten náš ´Ubohý Cyrano´ aktuálnější a aktuálnější.“ Má pocit, že slavná romantická tragikomedie o posledním z rytířů, Cyranovi z Bergeracu, má po více jak sto letech dnes kupodivu stále komu nastavovat zrcadlo.

V televizi podle ní je dneska lepší si pustit nějaký krvák než zpravodajství. Než dá souhlas se zveřejněním svých svobodných názorů, podotkne, že doufá, že jsme se nedostali tam, kde jsme už jednou jako národ byli: „Doufám, že díky mně neskončí moje vnoučata u lopaty. Jako můj táta, ségra a málem i já. Člověk by neměl moc psát,“ nasazuje vážnou notu ve státě, kde by se za svobodu slova neměl nikdo bát.

Jana Galinová spolu se svým manželem, režisérem Jurijem Galinem, vede Docela velké divadlo, s nímž pravidelně spolupracují známí herci, choreografové i muzikanti, jako například David Suchařípa, Dana Morávková a další. Divadlo uvádí představení v Austrálii, USA, Kanadě, Bulharsku a dalších státech.  V Litvínově vlastní sto let starou divadelní budovu s hledištěm pro 360 diváků. V Praze má domovskou scénu v Divadle U Hasičů, pravidelně hostuje v brněnském Divadle Bolka Polívky a téměř ve všech českých a moravských divadlech a domech kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…