Analytik Kotrba po smrti koalice: Čekám, že Ištvan půjde po Kalouskovi. A budoucnost Peake...

08.08.2013 7:43

Zrada vlastních bolí nejvíc. Miloš Zeman a Michal Hašek jsou vítězi včerejšího dne. TOP 09 předčasné volby oslabí a Miroslav Kalousek právě teď zachraňuje vlastní kůži. To pro ParlamentníListy.cz vzápětí po hlasování o důvěře vládě řekl politický analytik a publicista Štěpán Kotrba.

Analytik Kotrba po smrti koalice: Čekám, že Ištvan půjde po Kalouskovi. A budoucnost Peake...
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, nicméně se ukázalo, že "stojednička" je mrtvá...

V mém případě platí, že mýlit se je lidské. Včera ráno jsem neočekával 101, ale 99 hlasů. Během dne stráveném v Poslanecké sněmovně se ovšem hovořilo i o šesti poslancích ODS, kteří odejdou ze sálu jako například poslanec Úlehla, či přímo podpoří vládu. A předseda Kuba je jednoho po druhém obcházel a tak zůstala jen Karolína Peake, která zmizela sama a zadním vchodem.

Kdo je vítězem včerejšího hlasování a kdo prohrál?

Jednoznačný vítěz je prezident, který umí na rozdíl od dosavadního předsedy ČSSD počítat do 101. Druhým vítězem je Michal Hašek, který vidí dál, za jedním krokem vidí i další a vyjadřuje se dlouhodobě konzistentně. Vyhrála ČSSD, ale vyhrála proti vůli svého předsedy. Vyhrála vláda,  protože ministra v demisi nemůže premiér v demisi odvolat. Vyhrála i proto, že dostála svémú předsevzetí být vládou překlenovací. Prohrála ODS, protože to byli její poslanci, kteří tvrdili, že mají pro svou Mirku Němcovou 101 hlasů. Neměli nic. Zrada vlastních bolí nejvíc. Prohrála Karolína Peake. Utekla. Sama před sebou.

Co nejhoršího a nejzajímavějšího jste během včerejška slyšel?

Že Peake čeká velvyslanectví v Cannbeře. Myslím, že nečeká. Jan Kohout není sebevrah, ale obezřetný politik.

Co říci ke změně názoru poslanců Floriána, Úlehly a Peake?

Čekali jste něco jiného? Umět počítat své vlastní ovce patří k základním dovednostem každého ovčáckého psa. Designovaný předseda ODS 
má problém.


TOP 09 deklaruje, že pakliže je "101" mrtvá, přeje si předčasné volby.

Volby deklaruje jako možnost kde kdo. I Karolína Peake. Je třeba 120 hlasů. Myslím, že se najdou.

Budou volby ještě letos?

Teoreticky ano, nejpozději v listopadu. V prosinci je třeba schválit rozpočet.

Kdo na nich vydělá? Koho pohřbí?

Vydělají na nich občané. Dostanou politickou vládu, jakou si přejí. A jakou si zvolí. Možná bez Peake, Kalouska, Nečase a krtečků. Vydělají 
reklamní agentury. Vydělá ČT24, protože aktuální zpravodajství bude nyní téměř nonstop.

Doufám, že pohřbí ODS. Doufám, že pohřbí LIDEM, Okamuru, "veverky" a další populistické spasitele. Bohužel asi nepohřbí TOP 09, ale oslabí je to.

A jaká vláda nás do nich dovede?

Vláda v demisi. Vám to vadí?  Mně ne. Moji důvěru mají ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti, práce a sociálních věcí, kultury, zemědělství, životního prostředí. Ty znám deset let a vím, že to jsou kvalitní manažeři a poctiví lidé. Kdybych je měl na volebním lístku na kterékoliv kandidátce, volil bych je.

Miloš Zeman včera naznačil, že chce dát vrchnímu státnímu zástupci Ištvanovi čas několika týdnů, během kterých ukončí vyšetřování a oznámí jeho zásadní výsledek. Pravicoví politici mluví o vyhrožování a nehoráznosti. Co k tomu říci?

Od Ištvana čekám, že dalším na řadě bude Kalousek. Očekávám od něj, že rozplete i skandální zatýkání a věznění poslance Ratha, provázené policejními provokacemi a podivuhodnou činorodostí Miroslavy Němcové. Prezident je zemi odpovědný, že nejmenuje premiéra, kterého mu někdo zavře.

Ovlivní toto "nepříjemné mrazení" případné hlasování o rozpuštění sněmovny?

Už ne. 101 skončila. Sen ODS se rozplynul. Kalousek zachraňuje už jen vlastní kůži. A Bůh ví, jestli se mu to podaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jpo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…