Andrej Babiš: Ideální kandidát na Hrad není, nejblíže k němu má Schwarzenberg

04.01.2013 9:34

ROZHOVOR Podnikatel Andrej Babiš v poslední době vstoupil i do politického dění. Po založení hnutí ANO 2011 se nyní vyjádřil i k prezidentské volbě. Sám prý sice nikdy na prezidenta kandidovat nehodlá, ale pro tyto volby podpořil Karla Schwarzenberga. Sice prý usíná, ale alespoň neslouží korupci.

Andrej Babiš: Ideální kandidát na Hrad není, nejblíže k němu má Schwarzenberg
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Umělci v čele s Tomášem Hanákem vytahují na prezidentského kandidáta Jana Fischera jeho komunistickou minulost. Jde podle vás o vážný šrám, který může Fischerovu cestu na Hrad zazdít, nebo spíše o snahu „něco na něho vytáhnout"?

Pokud někdo vstoupí do vrcholné politiky, musí počítat s tím, že se na něj vytáhne úplně všechno. Rozhodně nechci soudit něčí minulost. Podstatné pro mě je, co kandidáti dělali po revoluci, především to, jak jsou a nejsou spjatí se situací, do které jsme se 23 let po revoluci dostali. Jan Fischer pro mě prezidentský favorit není.

Proč podle vás na komunistickou minulost Jana Fischera upozorňují umělci nyní, a ne třeba už v době, kdy působil v čele úřednické vlády? Spekuluje se o tom, že by dehonestace Fischera mohla významně pomoci Miloši Zemanovi...

O jeho minulosti se vědělo, už když byl předsedou vlády, jen ji nikdo tolik neřešil, protože Fischer byl tehdy východiskem z krize. Nepolitické vlády jsou u nás navíc populární, i když Fischerovi byli lidé na posty ministrů nadiktováni. Jan Fischer se nechal řídit ODS a ČSSD, proto je pro mě spíš loutkou, která nemůže přinést změnu, po které společnost volá. Miloš Zeman je pro mě pokračovatelem éry Václava Klause. Nepotřebujeme prezidenta, který bude svým egem dál rozdělovat společnost. Navíc všichni víme, čeho je schopen jeho nohsled a výběrčí Miroslav Šlouf. Nikdo přece Zemanovi nevěří, že svého nejbližšího spolupracovníka od Hradu odstřihne…

Koho tedy budete volit vy sám? Případně koho byste na Hradě viděl nejraději - i  mimo oficiální kandidáty...

Jak už jsem řekl, pro mě osobně nepřichází v úvahu jakýkoliv kandidát, který má něco společného s érou Václava Klause, opoziční smlouvou a se systémem korupce politických stran, který se zde zrodil během vlád Klause a Zemana. Hlavním úkolem pro prvního přímo zvoleného prezidenta by mělo být především uspořádání vztahů s Evropskou unií, ze které nás Václav Klaus prakticky politicky vytlačil. Ve vnitrostátní politice by měl prezident občany stmelovat a být pro ně určitou autoritou. Pokud si proberu jména současných kandidátů, kteří mají šanci na zvolení, je pro mě nejblíže tomuto ideálu Karel Schwarzenberg. To říkám i s vědomím, že u některých jednání diplomaticky usíná. Nadělá tím ale určitě méně škody než nynější prezident, který je v mnoha ohledech až aktivistický, naposledy v případě bezprecedentního rozsahu amnestie, která ilustruje, čí zájmy Klaus hájí.

Z jakých kroků Václava Klause by tedy si podle vás měl příští český prezident vzít příklad a čeho by se po zkušenosti s Václavem Klausem měl naopak vyvarovat?

Příklad? Možná by si měl příští prezident promítnout Klausovu kariéru včetně jeho amnestie a říci si: takhle to dělat nebudu, od téhle éry duchovního otce české korupce se chci odstřihnout. Budu pojmenovávat skutečné problémy lidí a naší země a neschovávat se za nesmyslné „ismy“, budu v zahraničí reprezentovat Českou republiku a zájmy jejích občanů, nikoli sebe a své názory, které jsou pro zahraničí nezajímavé. Budu se všemožně snažit pomoci české společnosti překonat současné hospodářské problémy, nebudu bránit veřejnosti, aby do politiky promlouvala, budu nabízet a podporovat vize a cíle pro naši zemi, nebudu zemi rozdělovat, nebudu kvůli svým mocenským zájmům házet klacky pod nohy vládě, budu ctít znění Ústavy. 

Jak se díváte na stížnost Tomia Okamury k Ústavnímu soudu? Politolog Jiří Pehe mluví v souvislosti s „kiksy" ohledně české přímé volby o frašce - vždyť přímá volba prezidenta funguje ve 12 zemích EU úplně bez problémů...

My v Česku umíme udělat vědu ze všeho, i když jde o zákon, který v některých zemích bez problémů funguje léta. Stížnosti k Ústavnímu soudu jen prohlubují pocit marnosti nad současnou politickou reprezentací a kvalitou zákonů. Někdy přitom stačí se inspirovat zákonem, který funguje v zahraničí.

Potřebují vůbec lidé v parlamentním systému prezidenta? Ústava mluví o tom, že v případě, že by země prezidenta nějaký čas neměla, převzali by jeho pravomoci další ústavní činitelé a vlastně by se nic zásadního nestalo…

Prezident má jisté Ústavou dané pravomoci, reprezentuje zemi a jeho funkce vychází z tradice první republiky. Spíš je otázka, jestli potřebujeme prezidenta, který na Hradě zastupuje pouze jistou část politického spektra a své vlastní mocenské zájmy. Teď je na nás, na občanech, abychom se rozhodli, v jaké tradici chceme pokračovat.

Jsou Češi podle vás dostatečně připraveni na prezidentskou volbu, nebo bude řada z nich volit „na truc"? Vzpomeňme podzimní volby, kdy velký úspěch slavili komunisté a řada Čechů přiznala, že je volila na truc...

Prezidentská funkce požívá přece jenom větší vážnosti než Senát či vedení krajů. Myslím, že „na truc" se v tomto případě moc volit nebude. Předpokládám, že lidi budou přemýšlet podobně jako já, zda chtějí pokračování éry Václava Klause, nebo zásadní změnu.

Uvažujete vy sám do budoucna o prezidentské kandidatuře?

Určitě ne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …