Bulíky na nos českým občanům: Známý advokát řekl pravdu o korupci

16.05.2013 8:30 | Zprávy

K vyšetřování korupce nikdy nebyla a není politická vůle, prohlásil advokát Václav Láska, bývalý policejní vyšetřovatel a konzultant Transparency International. Ale orgány činné v trestním řízení se dokázaly politikům vzepřít a teď prý jde o to, jestli si je politici zase zkrotí, nebo ne.

Bulíky na nos českým občanům: Známý advokát řekl pravdu o korupci
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Advokát v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v souvislosti se soudním jednáním kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti ve Švýcarsku také upozornil, že není šance, aby se začaly znovu otevírat staré kauzy, protože policie nemá dostatečné kapacity, aby k novým případům zvládla vyšetřit i ty staré.

Proč ze všech možných „starých“ kauz se začala po letech vyšetřovat zrovna privatizace Mostecké uhelné společnosti? Je to díky zájmu švýcarských orgánů?

Je to díky tomu, že k této kauze už byly důkazy delší dobu. Jen kvůli personálnímu obsazení státního zastupitelství, které to dozorovalo, se prostě nevyšetřovalo, jak mělo. Se změnou dozoru se možná zrealizovaly důkazy, které ve spisu byly už dávno.

Je řada dalších mediálně známých kauz, nejen privatizačních, o kterých si veřejnost myslí, že se zametly pod koberec. Je naděje, když se případ Mostecké uhelné podaří dotáhnout do konce, že se začne šetřit i něco dalšího z minulosti?

Já si myslím, že to není možné z kapacitních důvodů. Policie prostě nemá kapacity na to, aby vyšetřila všechny podezřelé kauzy, a vcelku budu chápat, že kapacity, které má, bude věnovat případům novějším, čerstvějším, kde bude mít větší šanci na úspěch vzhledem k jejich malému stáří. A nebude investovat příliš sil do deset, dvanáct let starých kauz, kde ví, že s ohledem na uplynulý čas jsou šance dosáhnout výsledku relativně malé. Proto podle mne není šance, že by se začaly znovu otevírat staré kauzy.

Není podle vás některá stará kauza tak závažná, třeba tím, že v ní figurovali vrcholní politici, například expremiér Stanislav Gross, a která tak vyvolává v lidech pocit nespravedlnosti, že by přece jen měla být vyšetřena, i když by to bylo komplikované?

Podle mého osobního názoru je daleko důležitější, aby policie svými silami byla schopna pokrývat, odhalovat a prošetřovat současné kauzy, které neustále vyskakují a které se týkají současných lidí u moci. Jde také o určitou prevenci. Staré kauzy se týkají politiků, kteří jsou už v politickém důchodu a nemohou škodit. U nových kauz jsou podezřelé osoby, které jsou aktivně u moci a mohou dál krást. Kdybych na to nahlížel čistě pragmaticky, byť možná v rozporu s principem spravedlnosti, byl bych pro to, aby policie pokrývala hlavně současné kauzy lidí, kteří ještě mohou být pro společnost škodliví.

To chápu, ale na druhou stranu někteří lidé, kteří se dostali k majetku ne zrovna poctivě a čistě, dnes mohou neustále díky tomu, že mají peníze, korumpovat politiky a ovlivňovat politické dění. To nepovažujete za tak nebezpečné?

Ale ano, považuji. Mně by se také líbilo, kdyby se vyšetřily všechny kauzy, staré i nové. Ale protože do možností policie trochu vidím, tak vím, že to není možné. To by se musely stavy policejních republikových úřadů ne zdvojnásobit, ale zpěti-zdesetinásobit, aby bylo možné všechny kauzy, ke kterým dáme oprávněně přílepek podezřelé, pokrýt. Určitě protikorupční úřad odhalování organizovaného zločinu by musel zdesetinásobit své stavy, aby bylo možné pokrýt současný nápad trestné činnosti, i ten starý, nevyřešený, protože jde o obrovské množství případů. A to bohužel není možné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…