Čekat s dítětem hodiny na úřadě kvůli pasu? Raději pojedeme bez dokladu, riskují rodiče

01.06.2012 15:17

Pořídit svému dítěti pas či občanský průkaz vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Důvodem nejsou pouze dlouhé čekací doby na úřadech, ale také mnohdy obtížné pořízení fotografie, zejména u těch nejmenších. Někteří rodiče se proto obávají, že toto nařízení může zkomplikovat jejich zahraniční cesty.

Čekat s dítětem hodiny na úřadě kvůli pasu? Raději pojedeme bez dokladu, riskují rodiče
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

Některým rodičům, kteří budou chtít se svým dítětem v létě vycestovat do zahraničí, teď vstávají vlasy hrůzou na hlavě při pomyšlení, že budou muset strávit několik hodin čekáním na úřadu kvůli vyřizovaní pasu či občanského průkazu pro své ratolesti. Od letošního léta totiž musí děti cestovat s vlastním dokladem totožnosti a nebudou moci už být zapsáni v pasu svých rodičů. Z tohoto nařízení nemají však radost ani úředníci. Jen v Přerově se počet žádostí o vystavení pasu kvůli novému nařízení zvýšil čtyřnásobně. Zdejší úředníci proto musejí být v práci každý den o hodinu déle. Většina rodičů však nakonec dlouhé čekací doby absolvuje. Najdou se ale i tací, kteří chtějí jít do rizika a vycestovat s dítětem bez dokladu.

Někteří rodiče půjdou do rizika

„S manželem hodně cestujeme. V České republice je vlastně z jakéhokoli místa do zahraničí blízko. Byli jsme zvyklí, že jsme si občas jen tak neplánovaně vyjeli například do Vídně, či Bratislavy. Nechceme na tom měnit nic ani teď, když máme tříletého syna,“ říká maminka na rodičovské dovolené Eva z Jeseníka a dodává: „Nejdřív jsme uvažovali, že mu necháme vyrobit cestovní pas jakoby preventivně, jenže vzhledem k tomu, že se na delší dovolenou do zahraničí nechystáme, tak jsme to zamítli. Nechceme malého trápit i několik hodin na úřadě.“ V případě, že by se vyskytla možnost rychle vycestovat, si prý ví rady. „Pokud bychom měli odjet na delší dobu, tak se samozřejmě pokusíme pas narychlo nechat vyrobit. Ale pokud vyrazíme jen na den, tak to raději riskneme bez něj,“ řekla ParlamentnímListům.cz maminka.

Musel vycestovat bez pasu kvůli chybě úředníků

Podobná myšlenka možná napadla již mnoho rodičů. Schengenský prostor, jehož je Česká republika součástí, nabízí lákavou představu neomezeného anonymního cestování klidně i bez dokladů. To je případ i pana Lukáše z Olomoucka, který také takto jednou vycestoval, i když zásluhou úřadu.„Vinou úředníků se mi velmi zdržela výroba nového cestovního pasu. V té době jsem musel nutně vycestovat do zahraničí, a tak jsem si vzal jen průkaz pojištěnce a řidičák, kdyby něco. Naštěstí se nic nestalo a já se po třech dnech vrátil. Musím však říct, že jsem neměl dobrý pocit. Příště už bych to asi neudělal,“ podotkl.

Sankce se řídí legislativou jednotlivých států

Jaké jsou tedy vlastně postihy za cestování bez cestovních dokladů? „Sankce se řídí legislativou jednotlivých států, není to dáno obecně. To, že od 27. června 2012 musí mít každý občan EU, který vycestuje za hranice, svůj vlastní doklad totožnosti (buď pas nebo občanku), vychází z nařízení EU o pohybu osob platného pro všechny členské země EU,“ řekl redakci tiskový mluvčí Ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Nárůst žádostí je obrovský

Rodiče by proto raději neměli riskovat a cestovat za hranice s dítětem bez cestovního dokladu. Alespoň to si myslí Marta Dostalová, vedoucí oddělení evidenčně správních agent a matriky přerovského magistrátu. „Pokud rodiče vyjedou s dítětem, aniž by mu nechali vystavit pas, je to jejich vlastní riziko. Já bych něco takového rozhodně neriskovala a nedoporučovala,“ uvedla Dostalová.

I úředníkům nařízení komplikuje život

Podle ní jsou však rodiče většinou zodpovědní. Svědčí o tom prý nárůst počtu žádostí o vystavení pasu na jejím oddělení. „Skoro 75 procent žádostí o pasy je pro děti, což je oproti minulému roku čtyřnásobek. Takže rodiče jsou spíše zodpovědní a pokud mají v plánu vycestovat, tak doklad pro dítě raději nechají udělat i přes několikahodinové čekání. Nechávají si dělat i pasy na počkání nebo do druhého dne, které stojí tisíc korun a platí půl roku, než by vyjeli bez ničeho,“ doplnila Dostalová s tím, že však rozladění mnohých rodičů chápe. I přerovští úředníci z tohoto nařízení totiž nejsou dvakrát nadšeni. Museli prodloužit pracovní dobu a každý den proto pracují o hodinu déle, aby stihli vyřídit co nejvíce žádostí. Navíc jim práci znesnadňují nevyhovující podmínky.

„Nemáme z toho radost, protože to děláme na staré technice. Na pasy máme pouze tři kabinky. Ministerstvo nám totiž sdělilo, že nemá peníze na novou techniku, takže si musíme vystačit s tím, co máme. Občas se také vyskytnou problémy s focením zejména těch menších dětí. Měli jsme tu například hyperaktivní dítě, které jsme se pokoušeli vyfotit asi půl hodiny. Nakonec se nám to ale podařilo,“ uzavírá Dostalová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…