Chováte se hůř než KSČ. Před oslavou revoluce národ vynadal politikům

16.11.2011 20:23

Blížící se výročí 17. listopadu bylo inspirací pro otázky v průzkumu agentury SANEP. Více než třetina dotázaných v jedné z odpovědí uvedla, že za předlistopadové éry komunistického režimu bylo lépe než dnes. Poslanec ČSSD František Bublan si myslí, že k takovým odpovědím dohnal lidi především strach, i když jiný, než jaký zažívali v předchozím režimu.

Chováte se hůř než KSČ. Před oslavou revoluce národ vynadal politikům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas hlasují ve sněmovně

Více než každý třetí člověk u nás si myslí, že za předlistopadové éry komunistického režimu bylo lépe než dnes. Svědčí o tom výsledky průzkumu agentury SANEP, který se zabýval srovnáním období před 17. listopadem 1989 s tím nynějším. Celkem 35,3 procenta lidí je toho názoru, že lépe bylo tehdy, o opaku je přesvědčeno 55,6 procenta dotázaných a 9,1 procenta respondentů uvedlo, že neví.

„Když mě za komunismu vyhodili ze zaměstnání, tak jsem měl jistotu, že si najdu jiné místo, třeba dělnické. Dnes člověku hrozí, že si žádné místo nenajde," vysvětluje si názory více než třetiny dotázaných pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD František Bublan, jenž v minulém režimu musel skončit po podpisu Charty 77 jako duchovní a živil se v dělnických profesích.

Sledujeme téma 17.listopad
Kompletní zpráva SANEP

Našli jsme nového boha - tržní ekonomiku

„Lidé se dnes bojí jinak. Tehdy, aby je nezavřeli pro jejich názory, nyní, aby měli z čeho žít. Dnes jde o ekonomickou bázi strachu. Nejen ze ztráty zaměstnání, ale i z osudu zdravotně postižených a dalších. Špatně jsme to po roce 1989 udělali. Našli jsme nového boha, a tím je tržní ekonomika. Na sociální spravedlnost se úplně zapomnělo," upozorňuje vystudovaný teolog.

„Myslí si snad, že za komunismu bylo líp? Jestli tohle říkají lidé, kterým je okolo dvaceti, tak ať si o tom komunismu něco přečtou. Je to vážně absurdní. Kdokoliv komunismus zažil, tak trochu tuší, že na dnešní dobu může nadávat, může říkat, co je špatně, ale určitě soudný člověk nemůže říct, že tehdy bylo líp," rozhořčil se pro ParlamentníListy.cz Marek Benda.

Psali jsme:
Sametový profesor Keller: Tenhle režim není pro staré

Lidé se cítí zoufaleji než před rokem 1989

Ještě horším vysvědčením pro nynější politickou reprezentaci je skutečnost, že podle průzkumu si 57,9 procenta dotázaných myslí, že se nechová lépe než její komunističtí předchůdci. „Předlistopadová garnitura si dělala nárok na jedinou správnou ideologii a chtěla ovládat myšlení lidí. Ta nynější si myslí, že má patent na rozum při řešení ekonomických otázek," říká pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Podle něj jsou nynější mocipáni jako kůl v plotě v náhledu na to, jak řešit ekonomickou recesi, přičemž vůbec nepřihlíží k sociálním aspektům. „Lidé se teď možná cítí zoufaleji než před rokem 1989. Tehdy si mohli zlepšit náladu vtipy na režim, dnes už na vtipy pomyšlení nikdo nemá a jen se každý bojí o své pracovní místo," tvrdí poslanec, že takto vnímá náladu ve společnosti ze setkání se spoustou lidí.

Krátká paměť a neutěšená situace v Evropě

SANEP v průzkumu také zjistil, že 61,8 procenta dotázaných si myslí, že nastal čas vyjít do ulic, jako tomu bylo 17. listopadu 1989. Čas pro tento krok nenazrál podle 32,3 procenta respondentů. A téměř devět lidí z deseti (87,7 procenta) je nespokojeno se stávající politickou situací v zemi, zatímco spokojených zjistil průzkum jen 10,6 procenta.

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky jsou výsledky ovlivněny krátkou pamětí lidí, kteří zapomínají na všechno, co totalita obnášela, a obecně neutěšenou situací, kdy se Evropa sotva vymanila z jedné krize a už se řítí do druhé. „V médiích pak nečtete a neslyšíte o ničem jiném, než o krachu eura, o nezaměstnanosti a blížící se bídě," připomíná pro ParlamentníListy.cz Sobotka.

Stačilo by zastánce minulosti poslat na den do 50. let

„To obojí vyvolává u lidí pocit nespokojenosti a frustrace a chuť tuto frustraci dát najevo v ulicích. Ale skutečně nejsme v totalitě, máme funkční demokratický systém a současná koalice se blížící se ekonomické hrozby snaží seriózně řešit. Například reformami. Ty ale můžou bolet, a to se opět některým nemusí líbit," vysvěluje místopředseda Senátu.

Mnohem drsnější k zastáncům předlistopadových časů je poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Škoda, že neumíme cestovat v čase. Poslal bych je na tři dny do roku 1977. Do padesátých let by stačilo na den. Bylo by to však s rizikem, že už se nevrátí," vzkazuje přes ParlamentníListy.cz oné třetině respondentů Korte.  

Do ulic by lidi dostala jen reálná naděje na změnu

„Chápu impulsivní odpovědi, že se politici chovají nejhůře v historii. K tomu mohu říci jediné, ať se lidé zajímají o konkrétní jména svých zástupců v parlamentu, o jejich práci nejen ve sněmovně, ale také v jejich regionu. Ať hodnotí své zástupce podle výsledků, nikoliv podle slibů a prázdných proklamací," apeluje pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Petr Skokan s tím, že on sám se takového vysvědčení nebojí a moc si váží všech lidí, kteří se aktivně zajímají o politiku.

„Vysoká nespokojenost souvisí s prosazovanými reformami u nás i s krizí Evropské unie," poukazuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda stínové vlády pro hospodářskou politiku a poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Co by ale lidi dostalo opravdu do ulic, je otázka. Přímá hrozba, nebo reálná naděje na změnu," zamýšlí se Dolejš.

K věci:

To si myslíte, že za komunistů bylo líp? Benda z ODS o 17. listopadu 

Odboráři prý zkazí 17. listopad. Zaplaví Václavák 

Polistopadoví politici jsou hrozní. Komunismus ale nechceme, říkají lidé 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…