Co prý přijde: Špína na Kalouska a TOPku, volby až později a problém pro Babiše

15.08.2013 6:36

ROZHOVOR Politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz zopakoval přesvědčení, že předčasné volby budou mnohem déle, než se původně chystalo. Zároveň upozorňuje, jaká témata mohou silně zamíchat předvolební kampaní a výsledkem TOP 09. Kubáček zanalyzoval i šance hnutí ANO Andreje Babiše a vyjmenoval jeho slabé stránky.

Co prý přijde: Špína na Kalouska a TOPku, volby až později a problém pro Babiše
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

Mluví se o tom, že masivní skupině poslanců se nelíbí předčasné volby. Argumentují nutností schválit řadu důležitých zákonů, které by rozpuštění sněmovny mohlo ohrozit. Věříte tomu?

Pro mě to není překvapení. I pro ParlamentníListy.cz jsem už říkal, že předčasné volby v říjnovém termínu nejsou jistotou. Mohou být přijaty složitější formou a konat se mnohem později. Důvody jsou dva. Jednak důvod pragmatický. Tři a půl roku ve veřejné funkci mnohé ovlivní a pro mnohé je těžká vidina, že by o takovou funkci měli přijít. Je s tím spojen určitý význam, prestiž, vliv, možnost ovlivňovat dění a veřejně se vyjadřovat.

Nemluvě o určitém standardu. Mnozí mají hypotéky, měli naplánované jednotlivé platy. Navíc počet přibližně sta či sto deseti poslanců, kteří po volbách v nové komoře nezasednou, je závratný a svým způsobem tu nemá žádnou historickou obdobu. Proto se teď hledají důvody. A to jak racionální, z pohledu legislativy (jde o celou řadu zákonů, které se týkají exekucí, protikorupčních opatření či lichvy), tak důvody symbolicko-pragmatické, kdy si mnozí z poslanců napříč politickým spektrem uvědomují, že se už nedostanou na kandidátky, případně nebudou zvoleni. Hledají důvody a je dost dobře možné, že se hlasování může zproblematizovat.

Dojde tedy podle vás k rozpuštění sněmovny?

Myslím, že ano. Ale později. Odhaduji, že až někdy v listopadu a vedle toho vznikne tlak na dohodu napříč stranami, aby sněmovna některé zákony odhlasovala. Odpor čekám i ve stranách typu TOP 09, ČSSD a nemluvě o řadách nezařazených poslanců či ODS. Očekávám, že negativních komentářů z řad poslanců bude přibývat v řádu desítek.

Dovedu si představit sílící tlak na dohodu s prezidentem republiky, aby se sněmovna rozpustila až k určitému datu, nikoli okamžitě. Třeba po odhlasování některých zákonů. A dovedu si představit, že předčasné volby mohou být až v druhé polovině listopadu.

Bez ohledu na termín voleb je zřejmé, že k nim zemi dovede Rusnokova vláda v demisi. Myslíte, že budou ministři pokračovat v personálních změnách? Třeba v bývalých resortech TOP 09?

Bezesporu se výměny úředníků dají čekat. Někdy naprosto logicky, protože resorty nebyly vždy koncipovány a obsazovány na základě odbornosti, ale podle stranického trikotu. Navíc je pravidelnou politickou zákonitostí, že po výměně ministrů začíná v úřadech etapa auditů, kontrol a začnou se objevovat kostlivci ve skříni. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se začaly množit kauzy vedené k bývalým ministrům z řad TOP 09. V té době se bude řešit i kauza sKaret.

Vymezování tu bude už z titulu, že pro Miroslava Kalouska je to výhodné a užitečné. Potřebuje mobilizovat emocionálně, protože by jinak neměl tak vysokou podporu. Emoce je jistá a nezbytná. Ataky budou vzájemné, tlak vytváří protitlak. Útoky budeme slyšet z vedení a volebního štábu TOP 09, z řad vlády a počítám i z hradní kanceláře.

Kalousek dává příležitost jak zemanovcům, tak i dalším novým stranám, vstoupit do relevantního politického kolbiště. Vedou se boje jak mezi bývalými opozičními a bývalými koaličními stranami, tak mezi novými stranami, které ještě nezasedly ve sněmovně. Půjde o velký souboj mezi vypadnuvšími lidovci a zelenými, tak v dalších alternativních proudech. Bude se to týkat Babiše, Okamury, zemanovců, ale třeba i Jany Bobošíkové.

Dá se očekávat, že bude nalezeno i něco „zajímavého“ na Ministerstvu financí? Nebo si už předem dokázal exministr Kalousek zařídit, aby k ničemu takovému nedošlo?

Vliv Miroslava Kalouska na Ministerstvu financí je stále velmi enormní, byl tam řadu let a osobně tam přivedl dvě generace úředníků, jejichž loajalita k němu je stále vysoká. To ukázalo i dlouhé hledání ministra financí.

Díky tomu, že se tu odehraje velmi emocionální kampaň, největší úder či překvapení a téma kampaně se může zrodit na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Lidé slyší na emoce, na sociálno a na peníze, které mají okamžitý dopad do života mnoha domácností. Mnohem vydatnějším střelivem mohou být informace sociálního charakteru nebo informace ve vztahu k penzím. To jsou témata, která vedle ekonomického dopadu mají obrovskou symbolickou a psychologickou roli a úroveň.

Pokud jde o předvolební kampaň a TOP 09, může podle vás zabrat mobilizační volání na „ochranu demokracie“ a proti „autokratickému“ prezidentovi?

Domnívám se, že TOP 09 nic jiného nezbývá. Věcná témata jsou vybraná nebo pro TOP 09 nevhodná a nevyužitelná, protože velmi často došlo k jejich zhoršení. Ať už jde o otázku zvyšování daní, ekonomického růstu, katastrofické sociální politiky, hazardu a podobně. Tam nelze najít hodnotu, která by na voliče zapůsobila a deklarovala pozitivní posun. I z titulu rychlé emocionální mobilizační kampaně se nabízí stránka personální a personifikovaná.

Troufám si říct, že jak Miroslav Kalousek potřebuje Miloše Zemana, tak svým způsobem zemanovci, potažmo Miloš Zeman a mnozí další, potřebují Miroslava Kalouska. Jeden bez druhého by nemohl fungovat a museli by se navzájem vymyslet. Tohle zkrátka funguje, lidé jsou ochotni tomu naslouchat a hlavně pro oba dva subjekty se nabízí šance zmobilizovat váhavé a těkavé voliče. To je klíčové a posléze to rozhoduje o celých procentech, která mohou rozhodnout o budoucí vládní koalici či blokačním potenciálu, který je kolikrát důležitější než pozice ve vládě.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Zmínil jste už nové strany. Co Andrej Babiš a jeho hnutí? Co si o něm myslíte? Může uspět? Jaké jsou jeho skutečné záměry, dá se mu věřit?

Při uvažování o vzorku běžné situace a prostoru, kde bude asi pan Babiš chtít získávat potenciál, vyplývá z toho několik věcí, které jsou jeho největšími bolestmi a možná důvodem potencionálního nezdaru. Překvapivě značná část veřejnosti přichází s tím, že ne vždy z dílny Andreje Babiše jde o kvalitní potraviny. Mnozí proto říkají, když dělá nekvalitní řemeslo, bude působit neplnohodnotně, neopravdově a často i nekvalitně v politice.

Pro další část veřejnosti je poměrně nepříjemná představa kombinování obchodu a politiky a kombinování „já syndromu“. U Andreje Babiše se často vytrácí týmový duch a sází příliš na to, že v politice to funguje stejně jako v ekonomice. Když posiluje svůj ekonomický vliv, automaticky je přijímán všemi. V politice to tak zdaleka není.

Přichází v situaci, kdy stále kumuluje svůj ekonomický vliv v mnoha oblastech a veřejnost ho podezírá z toho, že to nemyslí opravdově a nechce se vrhnout naplno do politiky, ale jistí se obchodem a ekonomickým vlivem ať už v oblasti mediální, tak v oblasti jednotlivých průmyslů. Vede mě to k tomu, že v segmentu, kde plánuje bodovat, neuspěje. Získá kolem čtyř procent, ale nebude to stačit na vstup do sněmovny.

V jeho případě ale není vůbec vyloučeno, že bude cílit i na další typ voleb. Pro něj je charakteristická houževnatost a odhodlání být do poslední chvíle aktivní a viditelný. Může cílit na evropské volby, volby do Senátu a komunálu, protože sněmovní volby budou příliš brzy a pro něho v nevýhodný čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…