Děláte z lidí debily, nadával politikům Babiš. Odborář Dušek je u vytržení

17.11.2011 10:15

Před dvěma týdny rozjel podnikatel Andrej Babiš iniciativu ANO 2011, kterou hodlá měnit českou politiku. Svou ostrou rétorikou si na straně jedné zadělal na případná trestní oznámení na svou osobu, na straně druhé však získává podporu veřejnosti, která, zdá se, na chlácholení politiků přestává reagovat. Pod výzvou se nashromáždilo už bezmála jedenáct tisíc podpisů a další přibývají. Babiš, ač miliardář, si získal oblibu i u některých odborářů.

Děláte z lidí debily, nadával politikům Babiš. Odborář Dušek je u vytržení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek nijak sympatie k Babišovi neskrývá. „Není to sice sedm statečných, ale zaplať pánbůh za jednoho. Fandím mu, i když jsem se zatím pod jeho výzvu nepodepsal," popisuje dojmy pro ParlamentníListy.cz Dušek. Podle něj se Babiš vymyká ostatním zbohatlíkům. „Jeho zbohatnutí asi taky nebylo úplně čisté, ale vůbec se to nedá srovnat kupříkladu s panem Janouškem. Babiš tu žije, zaměstnává lidi a nefiltruje finance přes daňové ráje. Většina lidí u nás v odboru si myslí to samé a dokonce i vlivní podnikatelé, které znám. Ti se však bojí mluvit nahlas, neboť jsou různě zaháčkování v nadnárodních koncernech atp. Pan Babiš se bát nemusí," uzavřel Dušek.

Duškova slova o kuráži si vzal Babiš k srdci už v průběhu minulého týdne. Postupně označil za symboly české korupce Pavla Béma, Romana Janouška, exšéfa ČEZu Martina Romana, bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka, expředsedu vlády Mirka Topolánka, ale i jeho poradce Marka Dalíka, který kontroval tím, že označil Babiše za iniciátora vraždy tehdejšího vládce podsvětí Františka Mrázka. To majitel Agrofertu jednoznačně odmítl. Po nedělním pořadu Otázky Václava Moravce si Babiš z pozice hosta kopl i do lidí blízkých prezidentu republiky Václavu Klausovi a nastínil, že se jej snažili korumpovat. Babišova tvrzení nyní prověřuje policie. Na našem webu se v následujících strhla přestřelka mezi Babišem a šéfem Věcí veřejných Radkem Johnem. O této straně si podnikatel totiž nemyslí vůbec nic dobrého.

Související:


Jsem tam po právu

Po bývalé ministryni spravedlnosti Haně Marvanové, která byla za osobnost podporující výzvu označena neprávem se na seznamu objevil i předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Ten se však k podpisu hrdě hlásí. „Ano, jsem tam uveden po právu, pana Babiše podporuji," odpověděl redakci Pomajbík.

Psali jsme:


Babišova rétorika ovšem nemusí sedět každému. „Ten člověk mě nepřesvědčil, slovníkem, chováním, ničím. Připomíná mi trochu pana Bártu. Zatím jen nařknul několik lidí, pokud by však předhodil pádné důkazy do voleb, začal bych o jeho podpoře uvažovat," sdělil redakci předseda hasičských odborů Zdeněk Oberreiter. S jistou mírou skepse nahlíží na podnikatelův start i předseda OS KOVO Josef Středula „Jsem poučen z minulého vývoje, takových stran, co se holedbaly, že zatočí s korupcí, bylo a jak to dopadlo? Máme tu kauzy na nejvyšších vládních místech. Mluva pana Babiše mě zatím moc nepřesvědčila, ale budu nadále sledovat, co dělá. Pokud by chtěl vážně vstoupit do politiky, zajímaly by mě i jiné otázky - daně, sociální politika atd.," konstatuje Středula pro ParlamentníListy.cz.

Politologický sarkasmus

Snaha vypořádat se s korupcí je podle politologa Dalibora Bartoše všeobecně občany vítána. "Před parlamentními volbami 2010 se do role mesiáše pasovaly Věci veřejné, jenže kvůli svým podivným vnitropolitickým praktikám a ideologické nečitelnosti ztratily poměrně brzy u voličů důvěru. „To otvírá poptávku po nových rytířích," odhaduje oslovený politolog. Bartoš si však stejně jako další klade otázku, zda čeští miliardáři nevyužívají téma boje s korupcí k tomu, aby posílili svůj vliv na českou politiku. „Pokud by tomu tak skutečně bylo, mohlo by to přivést českou politiku do ještě větší šlamastiky, než ve které se nachází dnes," obává se Bartoš.

  • Více článků k aktivitám a osobě Andreje Babiše ČTĚTE ZDE

Úryvek textu výzvy ANO2011

Jmenuji se Andrej Babiš. V Česku zaměstnávám ve svých firmách tisíce lidí, platím stovky milionů korun na daních a jsem naštvaný stejně jako vy. Naštvaný proto, že politici naší zemi od revoluce nejenže neumějí řídit, ale přihlížejí jejímu rozkrádání. Jsem naštvaný, že žijeme v nefunkčním státě. Veřejně jsem řekl to, co si většina z vás myslí, ale bojí se to říct nahlas.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Pavel Kozdera

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…