Dobeš obnovuje zrušené školské osnovy. Za 300 milionů korun

01.11.2011 9:28

Před pár lety byly za nemalé peníze zrušeny školné osnovy. Za další nemalé peníze se dnes mají osnovy do škol vrátit. Ministr školství Josef Dobeš (VV) vyplatí za obnovení osnov téměř 300 milionů korun. Nově stanovené standardy budou prověřovat testy pro žáky pátých a devátých tříd. Ty už ale nebude připravovat společnost Cermat. Dobeš se prý poučil u státních maturit.

Dobeš obnovuje zrušené školské osnovy. Za 300 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Před pár lety byly s velkou pompou zrušeny školní osnovy, které školám stanovovaly, co se mají žáci ušit v jednotlivých třídách. Osnovy byly označovány za přežité a příliš svazující. Na jejich místo nastoupily rámcové vzdělávací programy, které školám ponechávají svobodu volby v tom, co budou učit v dané třídě. Jedinou podmínkou je, že všechny děti musí po absolvování základní školy ovládat stejné penzum znalostí.

Odvolávám, co jsem odvolal

V mezinárodních srovnávacích textech se však čeští žáci propadají, což ukazuje na to, že reforma vzdělávacímu systému neprospěla. Ministr školství to chce změnit a k osnovám se oklikou vrátit. Zaplatí za to tři sta milionů korun. Informuje o tom server Novinky.cz.

„Je problém, že například dítě ve třetí třídě v Kutné Hoře se učí úplně něčemu jinému než třeba dítě ve třetím ročníku v Ostravě," popsal už dříve Dobeš Právu jeden z problémů. „Říkám, že české školství je nemocné. Za prvé nevíme, jak kvalitně učíme. Je potřeba definovat standardy - základní požadovanou znalost, která musí být stejná v Brně, v Ostravě, Chebu," vysvětlil Dobeš.

Chce proto zavést vzdělávací standardy a jejich zvládnutí testovat u žáků pátých a devátých tříd. Za zmínku stojí, že testy už nebude připravovat společnost Cermat. Zkušenost s projektem státních maturit prý Dobeše varovala. Žáci budou testy absolvovat na počítačích, to si ovšem vyžádá i nemalé finanční náklady, protože řada škol  pro nedostatek financí má zastaralé počítače.

Související:

Ministr J. Dobeš: Jak je známo, školství rozumí každý

Dobešovy osnovy: Vlastenectví, city i doprava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…