Doktor Macek svátečně radí, jak si užívat života. A vysmívá se ODS

01.01.2013 7:41

ROZHOVOR Kdyby tahle garnitura politiků ODS stála před problémem rozdělení státu, tak jsme dodnes ve válce se Slovenskem, hodnotí současnou reprezentaci občanských demokratů někdejší spoluzakladatel ODS a její bývalý místopředseda Miroslav Macek. Přední politik 90. let, který se stal politickým komentátorem a vtipně a s nadhledem dnes glosuje dění v české politice, poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor, v němž se zamýšlí nad naší politickou scénou.

Doktor Macek svátečně radí, jak si užívat života. A vysmívá se ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Anketa

Rok 2013 bude pro naši zemi...

hlasovalo: 2634 lidí

Jak hodnotíte uplynulý rok v politice?

Uplynulý rok nebyl ničím výjimečným: opět se vedly domácí žabomyší války, při nichž se zapomíná, že o těch skutečně podstatných věcech, které ovlivňují náš život, se rozhoduje jinde, velmocensky a v podstatě bez nás. Nakonec tomu tak bylo v historii vždy, takže prožívám ty domácí hry vesměs bez emocí, jen sem tam v duchu úpím nad úpadkem zdravého selského rozumu.

Zkusíte tipnout, jestli v letošním roce v politice dojde k nějaké zásadní změně, třeba k pádu vlády?

A jsme opět u toho: copak by pád vlády znamenal nějakou zásadní změnu? Viz odpověď na první otázku…

V čem vidíte hlavní příčiny, že ODS i celá pravice ztrácí podporu pravicových voličů?

V politice samozřejmě záleží na obsahu politiky, ale ještě více na „celkovém uměleckém dojmu“ vládnutí. ODS pravicový obsah velmi rozředila touhou po moci a celkový umělecký dojem je tristní.

Čím se podle vás liší současná ODS od té, jejíž politiku jste v 90. letech spoluvytvářel?

Už jsem to nakousl: rozředěný obsah její politiky, rozumově i esteticky nepříliš vydaření reprezentanti a upatlanost vládnutí…tahleta garnitura politiků ODS, kdyby stála před problémem rozdělení státu, tak jsme dodnes ve válce se Slovenskem.

V čem tkví podle vás největší problém české politiky?

Ten problém je obecný: politiky by se měli stávat ti nejlepší z nejlepších, ale na politice není nic, co by je přitahovalo. Dnes je tento problém navíc umocněn bulvárním propíráním každého, kdo se jen v politice mihne, což normální lidi také neláká.

Není problém české politiky v nestabilních vládách, které mají křehkou většinu? Silnější strany jsou pak vydírány malými koaličními partnery nebo jednotlivými poslanci, protože rozhoduje každý hlas. Vede to k uplácení funkcemi apod. Není nejvyšší čas změnit volební zákon?

Volební zákon nic neřeší. Vždy a ve všem je nejdůležitější lidský faktor. A opět: viz odpověď na předchozí otázku.

Na Pražském hradě končí po deseti letech prezident Václav Klaus. Kdo by podle vás byl jeho důstojným nástupcem z kandidátů, kteří se o tento post v přímé volbě ucházejí?

Z kandidátů se mi nejen důstojným, ale hlavně moudrým vládcem nejeví nikdo.

Některé občanské skupiny vyzývají veřejnost, aby podpořila jednoho nekomunistického kandidáta, konkrétně Karla Schwarzenberga,  protože nechtějí, aby usedl na Pražský hrad jeden z bývalých komunistů – Jan Fischer nebo Miloš Zeman. Mají takové snahy podle vás smysl?

Smysl mají tyto iniciativy (jako ostatně všechny iniciativy) hlavně pro jejich organizátory – rychle a zadarmo se tak zviditelní a připomenou. Navíc: je dramatický rozdíl v komunistické minulosti Jana Fischera a Miloše Zemana - házet je do jednoho pytle je značně nefér!

A co si myslíte o zákonu o přímé volbě prezidenta? Sotva začal platit, už se jím musí zabývat Nejvyšší správní soud a Ústavní soud.

Opět platí obecná pravda: aby mizerným nástrojem vzniklo kvalitní dílo, to by chtělo špičkového mistra - a tím voliči po dvaceti letech od pádu totality rozhodně nejsou.

Co byste přál sobě, České republice a jejím občanům do nového roku 2013?

Aby vzali rozum do hrsti a záhy jim došlo, že život se neskládá jen z politiky a ekonomiky, ale že se správný a šťastný život skládá z každodenních drobných radostí, které člověk může mít bez ohledu na výši výplaty či toho, kdo je zrovna u moci, neboť jde o radosti, jako je krásný východ slunce, rozkvetlá jabloň, hezká písnička na rtech, prospívající děti a vnoučata, blízkost někoho, koho můžeme mít rádi a kdo má rád nás…takže všem přeju spoustu a spoustu takových každodenních drobných radostí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…