Důchodci Drábkovi "poděkují" za celodenní výlet. Pro penzi si půjdou až 20 km

23.10.2012 19:45

Dobám, kdy penzisté dostávali důchody od poštovní doručovatelky přímo ve svém bytě či si pro ně chodili na poštu, zřejmě odzvonilo. Teď se pro ně cesta za ziskem zasloužené penze může v mnoha případech proměnit až v celodenní výlet.

Důchodci Drábkovi "poděkují" za celodenní výlet. Pro penzi si půjdou až 20 km
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

V Česku existuje zhruba dvě stě padesát obcí, které mají bankomat České spořitelny dále než 10 kilometrů. V současné chvíli hrozí, že vyplácení důchodů a sociálních dávek bude probíhat právě skrze tuto banku.

Nejhůře je na tom Šafov v Jihomoravském kraji, místní mají nejbližší bankomat ČS 20 kilometrů daleko v Jemnicích. Podobně jsou na tom penzisté v Horní Plané, Slezských Pavlovicích nebo v Bezdružicích v Plzeňském kraji, kteří si zřejmě pro svůj důchod budou chodit či jezdit také okolo dvaceti kilometrů.

Vacek: Sliby - chyby

Šéf sněmovního sociálního výboru, Martin Vacek s podobnou "reformou" zásadně nesouhlasí. "Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 několikrát veřejně na sněmovně prohlásil a na výboru opakoval, že dostupnost je pro něj prioritou. Sám jsem jej k tomuto závazku vyzýval," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vacek s tím, že ministr by měl být konfrontován s nedodržením svých slibů.

Komunista Miroslav Opálka z téhož výboru připomíná jiný aspekt celé Drábkovy reformy. "Rád bych upozornil, že jde o virtuální realitu. Ve smlouvě je to formulováno jako záměr, ale politické klima tento krok blokuje. Mám však obavu z žaloby na stát z důvodu zmařené investice ze strany České spořitelny," řekl ParlamentnímListům.cz. 

V budoucnu bude podle něho elektronizace peněžních toků zcela normální a přirozená. Je tedy prý třeba nespěchat a dát všemu volný průběh. "Ne tedy hledat za každou cenu lukrativní veřejné zakázky s podezřením i na jiná plnění," dodal pro redakci komunista.

Antonín Seďa z ČSSD je nekompromisní. "Odmítám princip sKarty jako takový. Takže skutečnost použití karty pro výplaty důchodů je něco, co odporuje zdravému rozumu," řekl redakci poslanec.

O lživých slibech ministra práce a sociálních věcí, který v souvislosti se skandálem kolem svého náměstka Vladimíra Šišky oznámil rezignaci, se mluvilo v úterý i ve Sněmovně.

Drábek prý lhal. Všem

„Ministr Drábek veřejně lhal našim partnerům a nejenom nám, ale lhal celé veřejnosti, když říkal, že sKarty nebudou sloužit na výplaty důchodů,“ uvedla poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová. „Starobní důchodci tak budou donuceni na základě této smlouvy používat platební karty, a to i v případě, že nikdy karty nevyužívali,“ zdůraznila dále s tím, že celé výběrové řízení šetří již nyní antimonopolní úřad. "Já ale musím zdůraznit, že je tady závazek na 12 let a tato smlouva nejde ani vypovědět. Je tady navíc riziko arbitráže,“ uvedla.

Podle informací MF Dnes se Česká republika smluvně zavázala, že kromě sociálních dávek bude přes Česko spořitelnu (a její produkt, sKartu) vyplácet právě i důchody. Každý příjemce peněz od státu má tedy čtyři možnosti: kartou platit (obchody v menších obcích nemají terminály), peníze vybírat z bankomatu České spořitelny (první výběr zdarma, další za 6 korun) a nebo vybírat z bankomatu cizí banky či na pobočce, obojí vyjde na 40 korun. Bankomaty Spořitelny navíc vydávají nejméně dvěstěkorunové bankovky. Vybrat si menší obnos není možné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…