Expředseda sněmovny Vlček bude znovu u soudu. Kvůli asistentovi

25.02.2011 8:45

U Obvodního soudu pro Prahu 3 by se opět měla probírat kauza bývalého předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Jde o půjčku na dva a půl milionu korun, které mu měl v říjnu 2005 půjčit na volební kampaň jeho známý a také asistent Zdeněk Klapka. Vlček to ale popírá. Klapka porot na něj podal žalobu.

Expředseda sněmovny Vlček bude znovu u soudu. Kvůli asistentovi

Právě kvůli této kauze ale Vlček loni na jaře rezignoval na post předsedy dolní komory. Měl dokonce  tehdy problém vysvětlit vedení ČSSD i jiné právě kauzy spojené s dotacemi a půjčkami.

Spor Zdeňka Klapky a Vlčka by dnes měl u soudu pokračovat dalšími výslechy a listinnými důkazy. Vlček tvrdí, že smlouva mezi ním a jeho bývalým asistentem o půjčce nikdy neexistovala a má pro celou kauzu jiné vysvětlení.

„Pan doktor Klapka přešel k jiným lidem, kteří - jak si myslel - ho posunou někam. To znamená do těch dozorčích a správních rad. U mě neměl tu jistotu, protože já jsem byl po té nemoci a tedy ode mě odešel při těch volbách. A ejhle! Najednou jsem byl zvolen předsedou sněmovny a pan doktor Klapka asi zvážil, že je špatně, že ode mě odešel," řekl v této souvislosti Vlček v rozhovoru pro Český rozhlas.

Zdeněk Klapka originál smlouvy o půjčce nemá, prý existoval jen jeden, který si ponechal Vlček. Peníze podle svých slov předal politikovi ve své kanceláři v hotovosti. Klapka uznává, že jednal nelogicky, byl ale podle svých slov ve velmi těžké situaci.

Lako právník musím litovat toho, že jsem to udělal. A teď možná urazím sám sebe až tak diletanstsky, ale domnívám se, že jsem jasně vysvětlil u soudu, proč se tak stalo. A proč jsem uvažoval tak, jak jsem uvažoval," řekl již dříve pro Český rozhlas.

Vlček rezignoval na funkci šéfa dolní komory parlamentu loni, koncem dubna. Tehdy prohlásil, že se vzdává i poslaneckého postu. Tehdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek tehdy potvrdil, že Vlček nebude kandidovat ani v květnových sněmovních volbách, což se také stalo. Vlček čelil kromě půjčky i nevybíravé kampani, v níž musel vysvětlovat, jestli se nepodílel na údajně zneužité státní dotaci, kterou dostal jeho bývalý poradce a taky proč zřejmě překročil zákon o praní špinavých peněz, když vrátil svému asistentovi v hotovosti víc než milion korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…