Fenomén Havel na Facebooku. Havla nezažili, přesto je pro ně ikona

27.12.2011 20:06

Generace narozená v 80. letech byla až nečekaně početně zastoupena ve smutečním průvodu, ale i v dalších pietních akcích za zesnulého posledního prezidenta Československé republiky Václava Havla. Tato generace je jednou z prvních „komunikačně gramotných“ a z větší části je to ona, která se v současné době podílí na velebení Havlovy osobnosti na sociálních sítích, přestože si klíčovou událost ve vývoji naši země - převrat, pamatuje jen matně či z útržkovitých vzpomínek.

Fenomén Havel na Facebooku. Havla nezažili, přesto je pro ně ikona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Památka na Václava Havla, Václav Havel se zasloužil o stát, Nobelovu cenu míru pro Václava Havla, Chceme sochu Václava Havla na nádvoří Pražského hradu,  Václav Havel R.I.P. (Rest in peace – odpočívej v pokoji) a skupina pro veřejně známou osobnost Václav Havel.

Tento výčet skupin, komunit, účelů není ani v nejmenším úplný. Příspěvky na zdích ani čtyři dny po exprezidentově pohřbu neutuchají a dominantní téma posledních diskusí tvoří petice za přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, pod kterou se podepsalo už 60 tisíc lidí. Nejrychleji v poctách ovšem zareagovali naši polští sousedé a pojmenovali po Havlovi ulici v Gdaňsku.

Ve skupině R.I.P. Václav Havel si připomněli videem prezidentovo setkání s rovněž zesnulým zpěvákem Michaelem Jaksonem, který navštívil poprvé Prahu při svém koncertní turné v roce 1996. V kontextu s Jaksonovou písní Will you be there působí klip velmi smutně.

Téma Skon Václava Havla

 

Kromě drtivé většiny pochvalných, v dobrém vzpomínajících skupin, se však objevila i jedna kritická s názvem Václav Havel Sucks, jež do jisté míry kopíruje názory mladých komunistů na exprezidentovu osobu a roli, kterou sehrál ve veřejném životě. 

Jak ho vnímají

Fotky uživatelů a diskutérů snadno odhalí věk a většina z nich se nachází dvacátým a třicátým rokem života. Když došlo v roce1989 k převratu, tak v podstatě

Infobox

Bývalý prezident ČR Václav Havel

Forum 2000

Nápad uspořádat konferenci Forum 2000 se zrodil v roce 1997, když Havel společně s laureátem Nobelovy ceny míru Eliem Wieselem a filantropem Yoheiem Sasakawou pozvali do Prahy světové osobnosti, aby společně diskutovali tématech jako stav demokracie a lidských práv, mezináboženský dialog, ekologické udržitelnost nebo role právního státu a korupci

jediné, co tato generace postřehla, byla změna oslovení učitelky ze soudružky na paní. Jak vnímá tato generace Václava Havla?

„A jak vnímají lidé Masaryka, také ho většina žijících nepamatuje. Nechci sahat žádnému z účastníkovi smutečního průběhu do svědomí kolik toho o Václavu Havlovi ví, jistě tam byli tací, kteří toho vědí víc než já, ale pro většinu z nich je podstatná ta odlišnost od současných politiků,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Herzmann.

To podstatné je podle Herzmanna obraz osobnosti ve veřejném mínění. „Václav Havel reprezentuje jiného politika, než se kterými se setkáváme dnes. Nebyl kupříkladu úplatný, ačkoli se dostal do situací, kdy podvolit se, by bylo jistě výhodnější,“ připomíná Herzmann.

Co si z toho odnesou

Mediální šílenství má podle sociologa Jana Herzmanna většinou stejný průběh. „Po rychlém vzepětí následuje pomalé odeznívání. Klasickým případem může být smrt princezny Diany. Při tom pomalém odeznívání mohou vzniknout proudy, hnutí, které si z události něco přeberou, odkaz, myšlenku a nesou ji dál. Jak to ale bude v případě Václava Havla si netroufám tvrdit,“ odmítá spekulace sociolog.

Podle Herzmanna bude zajímavé sledovat vývoj Fóra 2000. „Tam by se nějakým způsobem mohl promítnout Havlův odkaz,“ míní Herzmann.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. ,,Prý je ohlídají.”

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. ,,Prý je ohlídají.”

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…