Hájek o Peheho knize: Je to dílo lenocha a mystifikátora

28.10.2010 21:44

Jak ParlamentníListy informovaly, politolog Jiří Pehe uvedl na trh svou knihu „Klaus – Portrét politika ve dvaceti obrazech“, kterou sám charakterizuje jako první politický portrét prezidenta republiky Václava Klause. Ačkoliv je Pehe dlouholetým Klausovým kritikem, snažil se prý v díle popsat i prezidentovy silné stránky. Stoupenci Václava Klause si to však nemyslí.

Hájek o Peheho knize: Je to dílo lenocha a mystifikátora

„Je to knížka, kterou Pehe napsal sám o sobě. Sám sebe demaskuje jako mystifikátora a lenocha a píše, co mu slina na jazyk přinese. Protože jde o sliny jedovaté, tak si myslí, že si s tím vystačí," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Peheho pokus o portrét svého nadřízeného vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek.

Jiří Pehe  v knize podezřívá Klause z politického chátrání, které je prý vysvětlitelné i stárnutím.  Domnívá se též, že Klaus si ve svých veřejných vystoupeních vybírá již jen kontroverzní témata. Pokud ale prezident mluví o tématech vážných, stojí prý za to ho poslouchat.

Proč si nepromluvil s Klausem

Jak sám autor připouští, při psaní vycházel především z již publikovaných materiálů.

Právě to ale vadí i hradnímu vicekancléři Hájkovi.  „Pokud toto vydává za portrét prezidenta Václava Klause, tak by bylo dobré, kdyby s ním alespoň jednou hovořil. Metoda, kterou nám tady pan Pehe předvádí, je esence povrchnosti a apriorní zaujatosti, která je typická pro pravdoláskaře," zkritizoval vedle obsahu Pehemu i formu jeho díla.

„Podobnou knihu jistě můžete psát tak, že si vezmete magneťák a půjdete dělat rozhovory s historiky, novináři anebo i s hlavním aktérem, pokud s vámi bude chtít mluvit. Já jsem vycházel z desetisíců stran textů, které jsou o Václavu Klausovi nebo Václavem Klausem napsány. I to je výkon, který je podle mého názoru oprávněný," oponoval Pehe Hájkovi v reakci pro ParlamentníListy.cz.

„Kdokoliv se chce přesvědčit o tom, že kniha není zaujatá, tak ať si jí přečte. Není to kniha z kategorie všeobjímajících konspiračních teorií, jaké píše Petr Hájek," doporučil autor diskutovaného díla.

Vari, Pehe, nalévači
To se první reakce příznivců prezidenta Klause dočkalo již při svém představení. Před kavárnou, kde akce probíhala, proti knize minulý týden protestovali členové Akce D.O.S.T., která prezidenta dlouhodobě podporuje a například  pomocí transparentu s textem „Vari Pehe, zemský škůdče" dali autorovi najevo, jak hodnotí jeho pokus o prezidentův politický životopis.

Kritici nové knihy své argumenty vyjádřili i karikaturou publikovanou na webu revue Fragmenty, která se dlouhodobě hlásí k podpoře Václava Klause. Jiří Pehe na ní trychtýřem nalévá do hlav "dobrého vojáka" Josefa Švejka a Ferdy Mravence obsah lahví s nápisy „Multi kulti", „Antiklaus" a „Pravda a láska".

K tématu:
Prezident chátrá, píše Pehe v Klausově životopisu
Pehe napsal kriticky o Klausovi. Je to škůdce, bouří D.O.S.T.
Tohle je možné snad jen v islámských zemích, nechápe útok Pehe

Kresba: Fragmenty.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…