Hornický příspěvek za těžký život je zbytečný. Zrušit, napadlo ministerstvo

29.11.2011 11:27

Komunistická poslankyně kritizuje návrh ministerstva průmyslu a obchodu, které navrhuje pro horníky zrušení určitého zdravotního benefitu, který havíři dostávají až do 60 let věku nebo do odchodu do důchodu. „Teď už horníci nebudou mít jistotu ani v tom, že budou mít vyšší kompenzace například ve zdravotnictví. Je to likvidace této profese,“ uvedla k tomu komunistka Kateřina Konečná.

Hornický příspěvek za těžký život je zbytečný. Zrušit, napadlo ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Horníkům, kteří museli opustit podzemí ze zdravotních důvodů, náleží kompenzace 1500 až 1900 Kč, kterou dostávají až do 60 let věku nebo do odchodu do důchodu. To teď ale chce vláda zarazit. Deník Právo vyjadřuje názor, že to prospěje jen uhlobaronům. Ti totiž tento příspěvek platí ze svých kapes.

Právo ovšem podotýká, že s nápadem na zrušení tohoto benefitu přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Údajně uvedlo, že jde o „nesystémovou sociální dávku, která již ztratila své původní poslání" a to proto, že hornictví již prý není celoživotním zaměstnáním a dosud vyplácené dávky ZPH nemají podstatný vliv na zmírnění hmotných a sociálních důsledků spojených se změnou zaměstnání a úplně ztratily opodstatnění.

Proti nápadu vzít horníkům tento druh zdravotního příspěvku se ale postavil již aktivně hornický odborový svaz. Podle předsedy svazu Jana Sábela zrušení nepřinese prakticky nic.

"Pokud to přesto ve vládě a v parlamentu projde, budeme jednat se zaměstnavateli o nějaké náhradě. V této chvíli, kdy to je v připomínkovém řízení, to vidíme od ministerstva jako zbytečný výstřel do tmy, protože to neplatí stát, ale zaměstnavatel. Je to zbytečné štengrování, co si vláda může dovolit vůči zaměstnancům," tvrdí Sábel.

Z podzemí je odvelí ještě před splněním limitu

Právo připomíná, že již nyní se zaměstnavatelé snaží vyplácení příspěvku obejít. Havíře totiž z podzemí „odvelí" dřív, než naplní takzvanou expozici, což je limit, při kterém musí odejít na jinou práci, a tím získá nárok na tento příplatek.

Od roku 1993 platí totiž tento příplatek zaměstnavatel, tedy ne stát. Podle Sábela Ostravsko-karvinské doly vyplácejí ročně kolem padesáti miliónů korun dvěma až třem tisícům lidí.

Podle odborového předáka Petr Nečas - ještě jako ministr práce a sociálních věcí - slíbil, že udělá analýzu věku dožití horníků. „Dodnes nic uděláno není, prý z důvodu ochrany osobních údajů. To je nesmyslný argument," prohlásil Sábel.

Jak Sábel informoval, střední délka života horníků je velice nízká a proto dříve zdejší horníci odcházeli do penze v 50 či 55 letech. Zatímco v Polsku mohou odcházet do důchodu nyní již od 43 let po odpracování 25 let v dole, v Německu je to zhruba v 50 až 55 letech- „ A u nás by měli horníci dělat až do 65 či do 70?" dodal k tomu rozzlobeně Sábel s tím, že pozve do dolů celou vlády na zasedání, aby ministři prý poznali, o čem práce horníka je.

Navrhovat takové blbosti, rovná se likvidace

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná se ale zlobí. Podle ní vlády ať už pravicové nebo sociální demokracie za posledních dvacet let dělají vše pro to, aby z povolání, která jsou fyzicky náročná a přitom jsou velmi důležitá pro náš stát udělali povolání, která nebudou chtít  vykonávat dnešní mladí lidé.

„Neboť nebudou mít jistotu ani v tom, že budou mít vyšší kompenzace například ve zdravotnictví. Já bych přála pánům úředníkům z ministerstva průmyslu a obchodu, aby šli do těch dolů pracovat, pak by možná pochopili, že takovéhle blbosti navrhnout se rovná likvidace této profese," řekla rozhořčeně ParlametnímListům.cz Konečná.

„Nepochybně by si ten horník přál vyměnit s úředníky svou profesi za pražskou teplou kancelář na osm a půl hodin denně s tím, co dělá on. Já si hornické profese velmi vážím a myslím, že to, co se připravuje, tak je jenom z obrovské neznalosti věci. Jinak si nedokážu představit, jak je vůbec možné, že by takto někdo uvažoval," dodala k tomu Konečná.

Gazdík: Je nesmyslné, aby vláda rušila něco, co platí soukromé firmy

Zřejmě ani zástupci koalice nebudou pro tento krok ministerstva průmyslu a obchodu nadšeni. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík ParlamentnímListům.cz řekl, že k této věci mu není nic známo a navíc připomněl, že není členem vlády.

„Mohu se tak k tomu vyjádřit jen obecně. Ne každý návrh ministerstva je na vládě přijat. Myslím si však, že je nesmyslné, aby vláda rušila něco, co platí soukromé firmy a co platí jako benefit, který je objednáván mezi zaměstnanci určité skupiny a zaměstnavateli," doplnil názor koalice Gazdík.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…