Jančík rezignuje na starostu. O Bémovi zatím rozhodnuto není

22.06.2010 20:08

Starosta Prahy 5 Milan Jančík oznámil, že k 31. červenci rezignuje na svůj post. Odstoupit chce i z funkce předsedy oblastní rady ODS na Praze 5.

Jančík rezignuje na starostu. O Bémovi zatím rozhodnuto není

Kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík se rozhodl rezignovat na svou funkci starosty i šéfa oblastní buňky k 31. červenci. Oznámil to po večerním jednání regionální rady ODS, která se zabývala neúspěchem pražského regionu na kongresu ODS.

Jak již v úterý informoval server ParlamentníListy.cz, proti oblastnímu sdružení Prahy 5 s Jančíkem v čele se už před jednáním rady začala formovat koalice, která byla připravena zrušit sdružení na pražské pětce. Jančík se proto rozhodl rezignovat výměnou za to, že zůstane smíchovská organizace zachována.

Své rozhodnutí chce Jančík ve čtvrtek oznámit vedení oblastní organizace v Praze 5, v pátek pak zastupitelstvu páté městské části, které mělo jednat o jeho odvolání.

Politici pražské ODS si uvědomují, že po neúspěchu ve sněmovních volbách a na kongresu, kdy Praha nemá mezi místopředsedy svého zástupce, musí dojít k radikálnímu řezu.

Čistka až na kost 

„Pokud to dnes vyjde, musí být ODS Praha 5 očištěna na kost. Jančíkovi lidé by zde již neměli dostat šanci. Znamenalo by to radikální změnu v členské základně této oblasti. Kosmetické změny nemají cenu," řekl ParlamentnímListům.cz před začátkem rady zdroj z pražské ODS.

Členové zrušeného sdružení by pak podle původního plánu měli možnost se do tří měsíců přihlásit do jiného sdružení. Jančíkovcům by pak mělo být zamezeno, aby se přihlásili do obnoveného sdružení v Praze 5.

Primátor Bém nepřišel. O jeho setrvání ve funkci se nejednalo 

Regionální rada pražské ODS se v úterý nezabývala setrváním Pavla Béma ve funkci pražského primátora. Bém se totiž z jednání omluvil, členové rady tedy nechtěli záležitost řešit v jeho nepřítomnosti. Informoval o tom po jednání rady náměstek primátora Pavel Klega, který pražskou ODS po odchodu Béma z funkce předsedy řídí. 

Regionální rada by se možným odchodem Béma chtěla zabývat ještě tento čtvrtek před zasedáním regionálního sněmu. 

Milan Jančík byl ve funkci starosty od roku 2002, pozici obhájil v roce 2006. Jeho zvolení starostou ale rozdělilo ODS v Praze 5. Po komunálních volbách v roce 2006 se proto část zastupitelů zvolených za občanské demokraty ocitla v opozici. Jančík sám pak získal v komunálních volbách v rámci kandidátky ODS druhý nejnižší počet preferenčních hlasů. Starostou byl znovuzvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED.  


Čtěte také:


Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…