Jihočeši hledají náhradu za Kubu, Zimolovi chybí pravá ruka

24.11.2011 12:27

Vedení Jihočeského kraje jedná v těchto dnech o tom, kdo v pozici 1. náměstka hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) nahradí odcházejícího Martina Kubu (ODS). Ten se stal ministrem průmyslu a obchodu. Podle prvotních informací to bude nejspíš radní pro kulturu František Štangl.

Jihočeši  hledají náhradu za Kubu, Zimolovi chybí pravá ruka
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Jeho místo chce ODS obsadit dalším člověkem ze svých řad. Kdo by to měl být, zatím tají. Jak se ale server ParlamentniListy.cz dozvěděl, už dobře znají jméno, to ale tají.

V ODS je jasno

"V ODS mají vždycky všichni jasno a karty jsou rozdány. Jen se dělají trochu ciráty navenek, aby to vypadalo, že se vedou složitá jednání. O tom, kdo bude vícehejtmanem, se tu mluví od chvíle, kdy se Martin Kuba stal ministrem," řekl důvěryhodný zdroj z jihočeské ODS.

Nástupce Kuby, který odejde do konce roku na ministerstvo František Štangl, je zdá se přípustný i pro hejtmana Jiřího Zimolu.

"Naše vztahy byly vždy velmi korektní. Dále vedeme jednání a jednáme i o tom, jak se změní kompetence jednotlivých uvolněných radních. Diskutovali jsme i o personálních změnách a ČSSD nevylučuje ani případné rozdělení kompetencí. Vše je věcí jednání," řekl hejtman a předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola.

Právě on a Martin Kuba - oba předsedové svých stran na jihu Čech, vedou nejužší jednání. Jak bude nakonec situace vypadat, vědí teď hlavně oni dva.

Kompetence ČSSD? Ne

"Faktem ovšem je, že možné přerozdělování kompetencí, které jsou zakotveny v koaliční smlouvě, mohou řešit jen pravicové strany mezi sebou. Rozhodně jsme se nebavili s panem hejtmanem o tom, že by některé kompetence mohly být předány ČSSD," uvedl odcházející Martin Kuba.

Znamená to, že sociální demokraté si brousí zuby na některé kompetence, ale ODS si je chce zachovat pro své lidi. Co přesně to má být, oba představitelé tají.

"Vedou se nadále jednání, pokud taková nabídka přijde, přijmu ji a rozhodně se nebráním ani novým kompetencím," dodal Štangl.

V 11členné krajské radě bude i nadále sedm zástupců ČSSD, ODS bude mít nadále čtyři místa, z toho tři uvolněná. Na tom se Kuba se Zimolou shodli, a tudíž potvrdili zachování velké koalice v kraji.

Krajští zastupitelé se sejdou 20 prosince. Do té doby musí být jasné obsazení postů. Ten den také Kuba oficiálně rezignuje ze své funkce vícehejtmana a místa se ujme náhradník, tedy zřejmě František Štangl. Zastupitelé pak musí svým hlasováním návrhy schválit.

Čtěte také: 

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…