Jiřina Šiklová: Zeman se hloupě podbízí. Překvapuje mě, co vše lidé sežerou

21.01.2013 15:27

ROZHOVOR Prezidentský kandidát Miloš Zeman se podbízí společnosti svými bonmoty a kvůli tomu často neřekne podstatná fakta. Jeho protivník Karel Schwarzenberg se k tomu nesnižuje. Nicméně voličský vkus je nepředvídatelný a výsledek druhého kola voleb je velkou neznámou. Socioložka a publicistka Jiřina Šiklová má ale ve svých sympatiích jasno, je pro ministra zahraničí.

Jiřina Šiklová: Zeman se hloupě podbízí. Překvapuje mě, co vše lidé sežerou
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Komunisti vás od roku 1981 věznili za pašování nelegální literatury ze zámku Schwarzenberg v německém Schienfeldu do Československa. S Karlem Schwarzenbergem jste se seznámila již tehdy?

Literaturu shromažďoval historik Vilém Prečan a později mu Karel Schwarzenberg nabídl část zámku, aby tam mohl archiv uložit. V Schienfeldu to je opravdu ten nejpůvodnější zámek. Právě přes Prečana jsem se s ním seznámila a později, když sem jezdil jako předseda mezinárodního Helsinského výboru, jsme se často vídali.

Ostatně když byl Schwarzenberg v jedné z televizních debat dotázán, co se mu nejvíc v životě podvedlo, hovořil právě o práci v mezinárodním Helsinském výboru. Jaké byly konkrétní výsledky této činnosti?

Dokázal opravdu mnohé. Propuštění vězňů u nás, v Polsku, NDR a hlavně v Moskvě.

Čím nicméně podle vás o tolik převyšuje Miloše Zemana?

To je záležitost vkusu voličů. Tak třeba tím, že nebyl nikdy úplně vtažen do politických her a nezměnil názor. Je daleko víc svůj, než člověk v nějaké politické straně. To je, pravda, do jisté míry podobné i s Milošem Zemanem. Nezapomeňme totiž na to, že Zeman vstoupil do ČSSD až v době, kdy už jí byl vrácen dům v Hybernské ulici. Nebyl zakladatelem ČSSD, ale bezesporu ji uvedl do povědomí. Později, když vyhrál volby, sepsal opoziční smlouvu, což není moc dobrá vizitka prezidentského kandidáta.

Nicméně právě Karlu Schwarzenbergovi je vyčítán politický turismus. Vždyť byl ve strukturách pěti politických uskupení. Co vy na to?

Tato politická uskupení si byla vždy dost blízká a pravicová. Nicméně naše politické strany jsou velmi málo vyhraněné a často se už nedá o pravici nebo levici mluvit. Za vyhraněné lze považovat KSČM, ČSSD a potom nějaké radikálnější pravicové strany, ale jinak s tím partaje velmi válčí.

Podle posledních průzkumů Zemana volí více ženy. Není to překvapivé?

To tedy je. Vždyť Zeman občas ženy uráží, ale jak vidíte, tak voličský vkus je někdy nepředvídatelný.

Jak si vysvětlujete to, že je Zeman populárnější na Moravě a venkově, kdežto Schwarzenberg v Česku a městech?

Je třeba říct, že Zeman je velice inteligentní a vzdělaný člověk. Znám ho z dřívějších dob a nikdy nebyl podrazák jako ostatní lidé z prognostického ústavu. Vždy se ho zastávám. Prognostický ústav při ústředním výboru KSČ, tam byli takoví výtečníci jako Klaus, a ti byli vždycky v názorech dost plastičtí. Takový Zeman nebyl. Na jedné straně se ho zastávám, ale velmi mi vadí, jak se podbízí lidovému vkusu těmi svými bonmoty. Jde až o estrádní vystupování a on se rád chová jako herec. Když byl premiérem, tak jezdil do zahraničí a pro určitý bonmot nesdělil to podstatné. Vždyť tam nebyl za sebe.

Nyní se kampaň ocitá již v tak vyhrocené atmosféře, že se sympatizanti jednotlivých kandidátů začali navzájem urážet. O čem to svědčí?

Nejsem členkou ani jednoho volebního týmu a nic neorganizuji. Takže to až tak nereflektuji.

Jak ale posuzujete výtky, že Zeman léta nežije s manželkou anebo že má Schwarzenberg manželku Rakušačku. Nejsou to argumenty chorých mozků?

Jsou. Nicméně týmy, co jsou placeny za kampaň, vědí, že jsou zde stupidní voliči, a tak se jim tímto podbízí. Stejně jako se jim podbízí bonmoty Zeman. Tohle podbízení a hloupé argumenty mi přijdou vždy na volbách odporné a jsem ráda, že se k nim Schwarzenberg nesnižuje. Jsem pořád víc a víc překvapená, co všechno občané sežerou. A ta hysterie je také zbytečná. Vždyť když Schwarzenberg nebude zvolen prezidentem, tak to až tak nevadí. Bude dál skvělým ministrem zahraničí. U Zemana to bude ovšem mnohem větší problém.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…