Kalouskovo přání se plní. Lidovci posilují. Na úkor Johna a spol.

02.02.2011 20:21

Podle zástupců KDU-ČSL, která by se podle nejnovějšího výzkumu opět dostala do sněmovny, stojí za jejím úspěchem zejména skutečnost, že Véčka, o nichž si veřejnost myslela, že politiku spasí, zklamala.

Kalouskovo přání se plní. Lidovci posilují. Na úkor Johna a spol.

Nejnovější výzkum agentury Factum Invenio ukázal, že pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v lednu, dostali by se do ní i lidovci. Ti by se ziskem 7,5 procent předstihli i Věci veřejné. Pro ty by hlasovalo jen 7,3 procent lidí.

A právě zdvihající se volební preference lidové strany vyvolaly velký ohlas mezi jejími členy. "Je to skvělé, že má strana takovou podporu, je to správně, že je lepší než VV," reagoval pro ParlamentníListy.cz někdejší šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

K tématu:
Vládní koalice si drží křehkou většinu. Do sněmovny by se dostali ale i lidovci

Svoboda za úspěchem lidovců ve výzkumu vidí zejména skutečnost, že tato strana má stabilní voliče i program a ti, kteří před květnovými volbami dezertovali k VV v naději, že zemi spasí, se k lidovcům zase vrací.

Svoboda: Spíš neúspěch VV než náš úspěch

"Výsledek je dán spíše propadem preferencí VV, než zviditelněním lidovců," poznamenal ale Svoboda s tím, že nový předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který je vnímán jako kontroverzní postava například proto, že se přiznal ke skinheadské minulosti, za zvyšování preferencí příliš nemůže.

Z úspěchu KDU-ČSL ve výzkumu se radoval i předseda krajského výboru KDU-ČSL v Pardubicích Roman Línek.

Línek: Lidovce ve sněmovně nikdo nenahradí

"Politika KDU-ČSL ve sněmovně chybí, nikdo ji nedokázal nahradit," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz aktuální situaci politik s tím, že voliči si zřejmě až po půl roce, kdy lidovci v dolní komoře parlamentu chybí, uvědomili, že tento politický směr je v ní potřeba. "Lidé si zřejmě uvědomují, že ve vysoké politice jsou priority KDU potřeba," sdělil redakci Línek.

Do kontextu  zasazený pohled na výzkum poskytl ale také bývalý poslanec KDU-ČSL Libor Ambrozek. Pro toho je výsledek šetření Factum Invenio příjemným překvapením, ale také důkazem úpadku VV.

"Podle mě lidé začínají chápat, že VV jsou jen nablýskaný obal bez obsahu a že je v dobách krize lépe spoléhat na strany jasně programově definované a odpovědné," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Ambrozek s tím, že na výsledcích výzkumu mohou mít podíl například také různé kauzy zmítající vládní koalicí.

Sledujeme Kauzu ABL

Čunek: Přijít to muselo

Za překvapivý označil výsledek výzkumu ale také bývalý předseda lidovců Jiří Čunek. Zároveň ale uvedl, že procenta, jež v něm lidovci získali, považuje za logická. "Jsem přesvědčen, že to přijít muselo poté, co jsme dostali zaslouženě v parlamentních volbách od voličů lekci," vysvětlil ParlamentnímListům.cz s tím, že velký podíl na zvyšující se popularitě lidovců má i jejich nový předseda.

Mohou za to kauzy, míní Kočí

K výsledku výzkumu se vyjádřila ale také místopředsedkyně pranýřovaných VV. "Nutno dodat že veřejné mínění ovlivňují také všechny kauzy, které se vyrojily. Dobrý výsledek lidovců je obrazem toho, že jejich strana a její členové teď v žádných kauzách nefigurují," uvedla pro ParlamentníListy.cz Kristýna Kočí s tím, že ani 7,3 procent pro svou stranu nepovažuje za neúspěch.

Lidovci ze sněmovny odešli po květnových volbách, v nichž nezískali ani pět procent hlasů. Právě to je přitom hranice nutná pro vstup do dolní komory parlamentu. V důsledku volebního neúspěchu pak na post šéfa strany rezignoval Cyril Svoboda. Toho na podzim nahradil právě Pavel Bělobrádek.

Kalousek Bělobrádkovi věří. Anebo ne?

Třicátníkovi Bělobrádkovi  i přes výhrady, které ke směřování KDU-ČSL má, věří i místopředseda TOP 09 a dlouholetý křesťanský demokrat Miroslav Kalousek. "Blahopřeji mu a přál bych mu, aby uspěl," sdělil po Bělobrádkově zvolení ParlamentnímListům.cz právě Kalousek, který také post šéfa KDU-ČSL zastával.

Dále čtěte:
Škromach odtajnil, jak Paroubek s Kalouskem pekli vládu

Kalousek se však k lidovecké politice vyjadřuje skepticky i nyní. "Já jsem se vždycky snažil, aby KDU-ČSL dělala křesťansko-konzervativní politiku. V okamžiku, kdy se ukázalo, že KDU-ČSL se rozhodla dělat, řekněme, lidovecko-socialistickou politiku, jsem založil stranu, která tu konzervativní politiku dělá," uvedl pro ParlamentníListy.cz v lednu 2011. Tedy několik měsíců poté, co byl Bělobrádek uveden do funkce.

Více k výzkumům:  

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…