Karlovy Vary mají nového soupeře. "Uranový" Ostrov

27.09.2011 17:19

Podobně jako hornický Sokolov žije i město Ostrov nad Ohří žije ve stínu Karlových Varů a krušnohorských zimních středisek. V tichosti ale vzkvétá, snad právě proto, že neusnulo na vavřínech jako pyšnější soupeři. V Ostrově bylo dokonce otevřeno jedno z nejmodernějších vzdělávacích center u nás.

Karlovy Vary mají nového soupeře. "Uranový" Ostrov
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

 O průmyslovém Ostrově se v poslední době mluvilo především v souvislosti s opravou historické části v okolí tzv. Starého náměstí, která byla vyhlášena v roce 1992 městskou památkovou zónou.

Související: Po zhlédnutí reportáže v televizi nastalo ve Varech zděšení

Její návštěva stojí rozhodně zato, například park v okolí Letohrádku nabízí mnohá příjemná překvapení. Ostatně, svého času byl považován za osmý div světa. Historické jádro ale v minulém století převálcovala výstavba nového Ostrova, jenž se stal zázemím pro tisíce zaměstnanců uranových dolů. Je přitom zajímavé, že právě tato nová část, jíž vévodí kulturní dům ve stylu tzv. Sorely, je nyní z hlediska architektonického oceňována více než část stará, neboť jde o unikátní, jednotnou kolekci stylu, jaký u nás není v takovém rozsahu zastoupen.

Paradoxy rozvoje

Po útlumu, způsobeném krachem zdejších firem ( například Škoda Ostrov), nyní nastalo období nového rozvoje. Někdy je to dokonce na škodu. Cestovnímu ruchu paradoxně uškodil obchvat města, neboť turisté kolem Ostrova „profrčí"do sousedního Jáchymova, či do lyžařských areálů na božím Daru a Klínovci, zatímco dříve se při průjezdu města leckdo zastavil například ve vyhlášené cukrárně nebo v obchodním domě na náměstí. Ostrovský zastupitel a ředitel kulturního domu Marek Poledníček (KDU-ČSl) však je optimistou a myslí si, že naopak obchvat může leckoho, kdo neměl v úmyslu se zde zastavit, přilákat: "Když po něm jedete, vidíte celé město jako na dlani, včetně části historického centra. Střechy Paláce princů večer vypadají jako malé Hradčany," pochlubil se ParlamentnímListům.cz. A na otázku, zda historickému Ostrovu nebude konkurovat ten nový, moderní, odpověděl: „Každé funkční moderní město musí mít všechno, a to Ostrov má. V tomto směru má velkou šanci stát se nejlepším městem v kraji."

Pýcha technického školství

Turistický ruch se však přesto patrně nestane hlavním zdrojem pracovních příležitostí, ani hlavní atrakcí města. Tak jako v minulosti, Ostrov spoléhá především na průmyslovou produkci. Nyní se chystá se projekt průmyslové zóny II. Je přitom důležité, že firmy, které zde plánuji výrobu, budou mít k dispozici dostatek kvalifikovaných zaměstnanců. V Ostrově bylo totiž začátkem září otevřeno ve spolupráci s krajem hypermoderní Centrum technického vzdělávání. Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) vznikne ve spolupráci s investory ideální zázemí pro vědeckotechnický rozvoj a růst průmyslové výroby v regionu. Škola, jejíž vybudování stálo půl miliardy korun, má kapacitu 750 studentů, která je již téměř celá využita. Kraj také hodlá podpořit investory. Vážným zájemce je nyní jedna německá automobilka. Ta by zde chtěla vybudovat závod na výrobu komponentů do automobilů.

Starosta: je to nadějné!

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak dalece již plány na otevření nové továrny pokročily. Starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD) nám odpověděl:" Jsem rád, že vše jde rychle kupředu. Investor je s ohledem na situaci v Evropě opatrnější, ale pokračuje společně s námi v přípravách, nyní žádáme o rozšíření celé zóny na 20 hektarů. Pokud vše půjde podle našich představ, fabrika by se měla  otvírat v roce 2013, uplatnění zde může najít až 1700 zaměstnanců, od vysokoškoláků po pomocné síly, až 60% mohou tvořit ženy. Nepůjde o žádnou montovnu, ale o produkci součástek do automobilů, ekologicky nezávadnou."

Čtěte také: Lynčování. Bartoška zakázal dokument o zdevastovaných lázních

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…