Klaus: Za poškození naší země mohou havlisti. To jim neodpustím

05.01.2013 9:01

Nynějšímu prezidentovi Václavu Klausovi zbývá do konce úřadování dva měsíce. Jak tvrdí, nejvíce mu bude chybět možnost se bezprostředně dotýkat tepu české politiky, která ho zajímá a trápí. I proto krátce zhodnotil aktuální stav, ve kterém vidí nedostatek schopných lídrů. A mohou za to lidé vedení bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Klaus: Za poškození naší země mohou havlisti. To jim neodpustím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

O svých nástupcích na Hrad má Klaus obavy, s výjimkami se totiž kandidátů bojí. „S minivýjimkami se té sestavy, která se o prezidentskou funkci uchází, jako občan – to zdůrazňuji – bojím,“ svěřil se pro Magazín Právo prezident. Kdyby se ale volby účastnil prezidentův tajemník Ladislav Jakl, který chtěl kandidovat, ale nezískal dost podpisů, šel by mu hlas do urny vhodit. I s vědomím, že nevyhraje. „Nikoho, u koho bych neváhal, nevidím,“ dodal prezident.

Jinak se Klaus k prvnímu kolu voleb přijít nechystá. Motivovat jít volit v druhém kole by prezidenta mohlo jedině to, kdyby si sám řekl: To radši tenhle než ten druhý. A mezi ty, u nichž by si to v druhém kole řekl, patří Miloš Zeman.

Havlistům Klaus nikdy neodpustí

Nový lídr podle Klause musí umět kolem sebe vytvořit ideové seskupení. „Dnešní velké politické strany nikoho takového nenabízejí,“ hodnotí dnešní politiku prezident. Příčiny celého problému nedostatku schopných lídrů vidí Klaus v jeho předchůdci Václavu Havlovi a celému hnutí, které z nedostatku lepšího názvu označuje za havlismus.

Politika totiž byla za dob Havla považována za zlo. Skupina lidí vedená Havlem v politiku nevěřila a vysmívala se jí. „Politika byla tak dlouho zesměšňována a karikována, že si celá řada rozumných lidí řekla, proč by do toho chodili,“ myslí si Klaus s tím, že tuhle vinu jim nemůže nikdy omluvit. „Naši zemi to zásadním způsobem dlouhodobě poškodilo," dodal.

Jinak nynější prezident považuje přímou volbu za populistický nesmysl. „To, že jsme k tomu přistoupili, považuji za tragickou chybu,“ dodal v rozhovoru pro Magazín Právo s tím, že víme o tom, že ve volbě prezidenta nezvolí občané, ale média.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…