Kubice chce zrušit ochranu NKÚ. Nejde o odvetu?

26.10.2011 10:56

Nejvyšší kontrolní úřad zřejmě přijde o ochranu. Stane se tak z vůle ministra vnitra Jana Kubice, který tento krok odůvodňuje potřebou šetřit. Na půdě úřadu se však nachází nemalé množství citlivých materiálů. Nabízí se tak otázka, zda nejde o odvetu, za neochotu šéfa NKÚ Františka Dohnala spolupracovat s poslanci.

Kubice chce zrušit ochranu NKÚ. Nejde o odvetu?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Nejvyšší kontrolní úřad zřejmě přijde o policejní ochranu. Ministr vnitra Jan kubice to odůvodňuje potřebou šetřit peníze, kde se dá a na půdě NKÚ se nepohybují žádní zákonodárci či jiné osobnosti, které by bylo třeba chránit. Nabízí se ale i další možnost. Odejmutí policejní ochrany přichází v době, kdy byl zatím nepravomocně odsouzen šéf úřadu František Dohnal za to, že poslancům odmítl předat podklady o hospodaření NKÚ. O případu informuje server idnes.cz. 

Úspory se dotknou jen NKÚ

Pokud bude skutečně stažena policejní ochrana úřadu, tak si NKÚ bude muset najmout soukromou agenturu, protože v budově úřadu se nachází řada citlivých materiálů, které se týkají NATO i EU. Kubice však i přesto trvá na tom, že policejní ochrana již nadále není nezbytná.

"Neexistuje reálná nutnost nadále poskytovat ochranu objektu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a s ohledem na vyhodnocení potenciálních rizik tato ochrana může být dostatečně efektivně zajištěna i jiným subjektem," cituje deník Právo dokument, který ministr zaslal vládě.

Za zmínku stojí, že NKÚ bude jediným státním úřadem, který přijde o ochranu. O ochranu totiž nepřijde ani budova parlamentu, ani Ústavní soud ČR, ani sídlo vlády a další objekty. Lze proto spekulovat o tom, zda nejde jen o odvetu poslanců, za Dohnalovu neochotu nechat si nahlédnout do financí.

Související:

Šéf NKÚ dostal 8 měsíců. Nechtěl kontrolu poslanců

NKÚ v budoucnu zkontroluje hospodaření Úřadu vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…