Kýč, bramboračka a zkušená novinářka v bikinách. Expert Žantovský o mrtvých vojácích a českých médiích

12.07.2014 15:34

TÝDEN V MÉDIÍCH Smrt čtyř českých vojáků v Afghánistánu byla ústředním tématem sdělovacích prostředků v uplynulých dnech, ale podle Petra Žantovského novináři z tohoto smutného příběhu vyrábějí propagandistickou bramboračku. Ve svém pravidelném ohlédnutí se analytik věnuje i soustavné mediální masáži o dění na Ukrajině a srovnává moderování televizních zpráv úplnými nováčky s tím, kdyby se po mole procházela v bikinách zkušená novinářka Petruška Šustrová.

Kýč, bramboračka a zkušená novinářka v bikinách. Expert Žantovský o mrtvých vojácích a českých médiích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

Nejen českými sdělovacími prostředky otřásla tento týden smrt čtyř českých vojáků rukou sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. „Při vší úctě k památce zesnulých a bez sebemenší touhy cynicky snižovat cenu lidského života se nemohu ubránit hodnocení, že téměř vše, co se v médiích těchto dnů na toto téma odehrává, je novinářsko-politický kýč,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Podle něj to napadne každého, kdo se začetl do láskyplného výlevu komentátora Petra Kamberského. „Ve středečních Lidových novinách tento letitý kritik dnešní hlavy státu vynáší Miloše Zemana do nebes za jeho patetické vyjádření k onomu atentátu. Miloš Zeman ovšem takováto vyjádření užívá tradičně. Vzpomeňme na září 2001, kdy po náletu na WTC prohlásil, že s teroristy se nejedná, s teroristy se bojuje. Na pozadí kdejakých alibistických a v podstatě bázlivých reakcí většiny evropských politiků z toho tehdy Zeman vyšel jako titán,“ připomíná Petr Žantovský.

Ze smutného příběhu vytvářejí novináři propagandistickou bramboračku

Nyní použil český prezident téměř stejná slova jako před lety. „A má jistě pravdu. V Afghánistánu a okolním regionu bují nebezpečí pro civilizovaný svět. Islámský fundamentalismus je zlo, které nemá omluvy. Že toto zlo zasáhlo čtyři Čechy v uniformě, je smutné. Nicméně čeští novináři – spolu s Kamberským – z tohoto smutného příběhu vyrábějí propagandistickou bramboračku, aniž by se hlouběji zamysleli nad dalšími odstíny věci, které sice třeba nejsou hned viditelné, ale mají nepominutelnou váhu,“ upozorňuje mediální odborník.

Předně je třeba uvést, že naši vojáci jsou v misích dobrovolně, je to jejich práce, jsou za ni placeni, jsou k ní cvičeni a znají rizika. „Nejsou to ´boží bojovníci´, nýbrž de facto četníci na cizím hřišti. To – opakuji – nijak nezmenšuje utrpení pozůstalých, ale je to tak. Dále, co tam vlastně všechny ty spojenecké armády celá ta léta pohledávají? Což se už dost nepoučily, že invazivní politika na tento region neplatí a islamistický fanatismus jen zhoršuje a přitvrzuje? Proč se bojíme otevřeně říci, že islám si musí své věci vyřešit sám, bez vstupu kohokoli cizího?“ podivuje se Petr Žantovský.

Nepopulární, ale pravdivé hodnocení od Terezy Spencerové

Poukazuje na to, že islám není jeden, jak je dnes vidět na vývoji v Iráku. „Dá se předpokládat, že se navzájem znepřátelené islámské frakce dostatečně zaměstnají vzájemnou půtkou a nemajíce společného ´papeže´ a ideologii, není příliš pravděpodobné, že se v jednom šiku pohrnou na zbytek světa … A když, tak opět hlavně guerillově, záškodnicky, teroristicky, jednotkově, jako dosud. A tomu žádný Obamův mírotvorný nářek ani milióny eur z bruselské, údajně humanitární, kasičky nezabrání,“ tvrdí mediální analytik.

„Suma sumárum kolem čtyř zesnulých vojáků naše média rozjela nevkusnou mazurku, z níž je – opět – patrné, jak málo novináři myslí vlastní hlavou. Za všechny výjimky jmenuji Terezu Spencerovou z Literárních novin, která jako obvykle s otevřeným hledím napsala nepopulární, ale pravdivé hodnocení,“ konstatuje Petr Žantovský a všímá si i toho, jak novináři zareagovali na vyjádření europoslance a předsedy Svobodných Petra Macha, který řekl poměrně nevybíravě, byť věcně správně, že vojáci v misích jsou de facto žoldáci.

Házením Macha do jednoho pytle s komunisty práce médií končí

Médiím vytýká, že Petra Macha zahrnula velmi primitivně do jednoho pytle s komunisty, kteří zase říkají, že bychom do těchto misí své vojáky posílat neměli. „Na stránkách deníků to vypadá náramně líbivě: Mach = komunista. Ale je tomu tak doopravdy? Z čeho čerpá Petr Mach své názory? A z čeho Vojtěch Filip? Jsou ty zdroje opravdu stejné? Nic z toho jsme si v našich médiích nepřečetli. Novinářům stačí setrvat na povrchu, jít do hloubky znamená pochybnost, a tedy práci,“ míní mediální odborník.

Za druhé téma si zvolil to, jak se u nás ve sdělovacích prostředcích referuje o událostech na Ukrajině. „Soustavná mediální masáž našich žurnalistů na toto téma neustává, podobně jako nekončí tamní ozbrojený konflikt. Údajná vládní vojska vytlačila povstalce z jedné oblasti do jiné, čeští novináři tleskají. Počty zahynuvších nepočítají. Nezamýšlejí se nad tím, kdo všechno vlastně na Ukrajině dnes drží v ruce zbraň, kdo je opravdu vládní voják, kdo proruský federalista, kdo najatý násilník v žoldu jednoho, druhého až pátého oligarchy,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Roli spontánních demonstrantů sehráli do Kyjeva svezení bezdomovci

„Nepíšou, že na první pohled prezident Porošenko bojuje proti vlastnímu obyvatelstvu, což samo o sobě je hrozná věc, ale že tam nakonec možná jde o něco úplně jiného. Například o přeskupení sil právě mezi oligarchy ovládajícími jednotlivé gubernie Ukrajiny od západu na východ, kde Porošenko je sice nejvýše ústavně postavený, ale nakonec opravdu jen jeden z řady podobných mocných,“ zamýšlí se mediální analytik.

Vrací se přitom k tomu, co tragické události na Ukrajině odstartovalo. „Nedávno mi jeden dobře informovaný zdroj zevnitř země a velmi nablízku relevantním informacím potvrdil, co si šuškaly už i lišky za stromy. Tedy že velká část tzv. spontánních demonstrantů za ´svobodu´ a proevropskou orientaci Ukrajiny na slovutném Majdanu byli za tím účelem do hlavního města svezení bezdomovci, kteří už po léta bivakují mimo metropoli,“ poznamenává Petr Žantovský.

Prima se chlubí tím, že za moderátory zpráv vybrala úplné nováčky

Tito lidé přežívají v lesích za usedlostmi bohatších spoluobčanů a žijí de facto z jejich almužen. „Z hlavního města je už před lety vytlačily pořádkové síly. Ještě loni v listopadu byste v Kyjevě o bezdomovce nezavadili. Dnes jsou jich tam zástupy. I to je jedno z ´vítězství´ pravdy a lásky po ukrajinsku. Proč o tom naše média nereferují? Že by si to neuměli novináři zjistit? Nebo že by nechtěli? A proč tedy?“ ptá se mediální odborník.

Na závěr si nechal úvahu o nedostatečné kvalifikaci českých novinářů, která je mnohdy hlavní příčinou nízké kvality mediálních obsahů a kterou si často bere na mušku. „Další hodně pádný argument k těmto tezím nám nově dodává televize Prima. S velkou pompou vytroubila do světa ustavení nové moderátorské dvojice do hlavního zpravodajského pořadu. Je to Česká miss 2013 Gabriela Kratochvílová a šampion v desetiboji Roman Šebrle. Oficiální zpráva dokonce otevřeně říká, že jsou v dané profesi oba naprostí nováčci,“ připomíná Petr Žantovský.

Zkušenou žurnalistku také neuvidíme procházet se po mole v bikinách

A právě v tom je podle něj ten zakopaný pes. „Když budou o situaci v Iráku či na Ukrajině referovat modelky a sportovci, dopadne to stejně truchlivě, jako kdyby se zkušený žurnalista, třeba Karel Hvížďala, pokoušel dobýt atletický Olymp a zkušená žurnalistka, třeba Petruška Šustrová, se začala procházet po mole v bikinách. Jak říká Jan Werich v té staré pohádce: ´Na odbornou práci musí být odborníci.´ Jenže to je, alespoň v Česku, zřejmě už opravdu jen pohádka,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…