Lessy bude překvapivě na radnici odhalovat i zmanipulované zakázky

21.11.2012 12:57

Bývalý policejní prezident Petr Lessy se sice brzy stane na frýdecko-místecké radnici vedoucím odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality, ale do klína mu má spadnout i delikátní úkol. Bude totiž radnici pomáhat s aférou kolem zmanipulovaných zakázek.

Lessy bude překvapivě na radnici odhalovat i zmanipulované zakázky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Petr Lessy vymění už za necelé dva týdny uniformu za klotové rukávy. Ze svého postu na policii musel odejít proto, že byl obviněn ze zneužití pravomoci veřejné osoby a z pomluvy. Nyní má mít na starosti na radnici ve Frýdku-Místku jako šéf nově vzniklého odboru návrhy opatření na prevenci či potlačení kriminality ve městě. Překvapivou novinkou ale je, že kromě toho bude pomáhat s objasněním aféry kolem zmanipulovaných zakázek. Upozornil na to Český rozhlas (Čro).

„V dubnu letošního roku policisté v sále nabitém novináři oznámili, že odhalili další případ klientelismu a firem napojených na veřejné rozpočty. Kriminalisté zatkli úředníky frýdecko-místecké radnice a podnikatele, kteří měli účelově zmanipulovat některé zakázky,“ upozornil Čro na jednu z afér, kterou bude brzy Lessy rozplétat.

Za několik měsíců výše zmíněná kauza podle rozhlasu nabobtnala do nečekaných rozměrů. Obviněných je už 14 a podezřelých tendrů 11. Mezi stíhanými je i náměstek primátora Dalibor Hrabec nebo šéf strážníků Milan Sněhota. Oba muži ale ve svých funkcích zůstávají.

Firrmy záměrně nabídly vysoké ceny

Podle státního zástupce Ladislava Hradila vše fungovalo jednoduše - firmy záměrně nabídly vysoké ceny, aby soutěž vyhrála další spřízněná společnost, která se na oko tvářila, že má nejvýhodnější, tedy nejlevnější nabídku.

„Destruuje to podnikatelské prostředí, protože veřejné zakázky neprobíhaly férovým způsobem. Díky rychlému a včasnému zásahu policie bylo zabráněno daleko vyšší škodě. To už je jisté a nepochybné,“ uvedl v této souvislosti žalobce Hradil.

Radnice si ale podle zjištění Čro prý na Hradila stěžovala, že je podjatý. „Se svým požadavkem ale neuspěla,“ dodává radio.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…