Lidé tam bučí a nechtějí nic slyšet. Europoslanec ODS o svém pracovišti

27.12.2011 6:29

ROZHOVOR Evžen Tošenovský, úspěšný politik za ODS ze severní Moravy uspěl v kandidatuře do Evropského parlamentu. Po dvou letech práce je čas bilancovat. Coby europoslance jej překvapuje snaha prosazovat věci velmi idealistické, ekonomicky nesmírně nákladné a vzdálené reálnému životu a velmi nízká míra akceptace jiných názorů. Snaží se však zůstat v obraze v tom, co se děje v kraji a v republice a hodlá podpořit své stranické kolegy ve volebním klání v příštím roce.

Lidé tam bučí a nechtějí nic slyšet. Europoslanec ODS o svém pracovišti
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

 

Pane poslanče, jak často se na vás obracejí obyvatelé Moravskoslezského regionu a s jakými problémy?


Určitě to není tak často, jako v době, kdy jsem byl hejtmanem. Nejčastěji reagujeme na dotazy a žádosti studentů ve věci pomoci pro diplomové práce a studijní záležitosti. Komunikujeme také s podnikatelskými subjekty a občany na téma unijních pravidel a možnosti spolupráce s institucemi EU.


Poslancem Evropského parlamentu jste už druhým rokem, co vás na této práci nejvíce překvapilo?


Nejvíce mne překvapila a neustále překvapuje snaha prosazovat věci velmi idealistické, ekonomicky nesmírně nákladné a vzdálené reálnému životu.
Mnohdy probíhá těžko pochopitelná a nekorektní diskuze.


Je ještě něco, co vás občas zaskočí?


Vždy mne udivuje velmi nízká míra akceptace jiných názorů, které vybočují z tvrdě prosazovaného hlavního proudu. Hlavně to platí v případě tak zvaných ekologických iniciativ. Mnohdy se odehrává těžko pochopitelná a nekorektní diskuze, což bylo například více než evidentní v debatě o atomové energetice. Kdo nebyl pro „nevyužívání“ atomových elektráren, byl shazován, na zasedání parlamentu se bučelo a podobně.


Co se vám jako europoslanci letos podařilo?


Letos nepochybně podpora projektu evropského navigačního systému Galileo a pomoc při nejasnostech přesunu administrativního sídla Galilea do Prahy. A samozřejmě také prosazování českých zájmů do energetických materiálů.


Co se vám nepodařilo?


Nepodařilo se více upozornit média na činnost europoslanců a tím informovat veřejnost o důležitých a často nebezpečných směrech projednávaných v Evropském parlamentu.


Čeká nás příprava řešení přenosové energetické soustavy


Co považujete za největší úkol do příštího roku?


V nadcházejícím roce se hlavně bude vést diskuze o příštím finančním období 2014-2020. Rozhodně důležitá bude příprava řešení přenosové energetické soustavy. Toto téma se stane pro Českou republiku skoro zásadním problémem pro nejbližší roky.


Daří se vám udržovat kontakt a povědomí o aktuálním dění v regionu a v ČR? Co vás v poslední době nejvíce zasáhlo?


Mám velmi dobrý přehled o dění u nás a troufám si říci, že se jej i v mnoha oblastech účastním. Určitě více, než jsem mohl dříve jako hejtman v případě celorepublikové politiky. Mám výhodu určitého odstupu.


Chystáte se nějak zapojit do podpory kandidátů ODS v krajských volbách v příštím roce?


Ano, počítám s pomocí svým kolegům z ODS při krajských volbách. Je však pouze věcí dohody s těmi, kteří na sebe vezmou volební zodpovědnost, v jaké šíři.


Máte nějaké osobní přání do příštího roku?


Má přání v poslední době jsou hodně osobní, spojená se zdravím pro mé nejbližší.

 


Na závěr mi nedá se nezeptat trošku úsměvně, znáte song Jaromíra Nohavici o europoslanci? Co na něj říkáte? Balí vám někdo buchty na cestu do světa?


Ano znám a vím dokonce, jak vznikla. Jarkovi jsem již i říkal, že si před ním musím dávat větší pozor na pusu. A co se týče buchet, ano, žena mne často vybavuje do Bruselu koláči a tento rituál není vůbec špatný.



Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c. (ODS) se narodil v roce 1956. V roce 1981 vystudoval obor systémové inženýrství na Ekonomické fakultě VŠB. Po absolvování gymnázia začínal ve Vítkovicích jako dělník, po skončení vysokoškolského studia zůstal ve stejné firmě jako matematik-analytik. V letech 1991 až 1993 pracoval ve firmě PIKE Electronic jako matematik-analytik. 
Politickou kariéru začal v roce 1993 rovnou na ostravské radnici jako primátor. Aby toho neměl málo, v letech 1994 až 2001 vedl coby předseda Kolegium primátorů ČR, v letech 1999 až2000 byl předsedou Svazu měst a obcí ČR.  V roce 2000 se poprvé postavil coby hejtman do čela Moravskoslezského kraje a zůstal dvě volební období. Zároveň v tomto období předsedal Asociaci krajů ČR. V roce 2009 úspěšně kandidoval do Evropského parlamentu. V současné době je místopředsedou Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, členem delegace pro vztahy s Japonskem, náhradníkem Výboru pro regionální rozvoj, náhradníkem Delegace pro vztahy s Čínskou lidovou republikou. Mluví německy, anglicky, polsky a rusky. Je ženatý a má dvě děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…