Lidé v ulicích, létá kamení. Čtěte, z čeho nejen dnes mají politici strach

31.05.2013 12:42 | Zprávy

JINÝMA OČIMA (UVNITŘ VIDEO) Tento týden v úterý vyjádřil německý ministr financí obavy před revolucí, která by mohla zachvátit Evropu. A v pátek se ukazuje, že jeho varování je třeba brát zřejmě vážně. Tisíce demonstrantů z hnutí Blockupy totiž odřízlo přístup k Evropské centrální bance (ECB) ve Frankfurtu nad Mohanem. Podle agentury Reuters je důvodem protestů nedostatečný postup politiků v souvislosti s dluhovou krizí v Evropě.

Lidé v ulicích, létá kamení. Čtěte, z čeho nejen dnes mají politici strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli sympatizanti Holešovské výzvy za účelem svržení Nečasovy vlády

Před dvěma lety přiznala ParlamentnímListům.cz odvážná profesorka politologie, předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, jak je současnou politickou situací vyděšena. Na mysli tím měla Česko, které se v té době utápělo krizí vyvolanou situací s údajným uplácením uvnitř strany Věcí veřejných. Politoložka při tom dále poukázala velmi kriticky na to, že jde o stav již dlouhodobě neúnosný, který může mít dalekosáhlé důsledky. Zatímco její slova tehdy vyvolala obrovskou vlnu zájmu jak lidí, kteří jí dávali za pravdu, tak i lidí, kteří se snažili její obavy vyvrátit, či dokonce zesměšnit, po řadě měsíců se obavy z toho, aby nevyšli hromadně lidé do ulic, přesunuly na celý starý kontinent. Jak se zdá, podobné obavy nyní tíží i hlavy mnohých evropských států.

"Hrozím se toho, až lidé vyjdou do ulic, protože není žádná jiná únosná alternativa toho, co by mělo následovat. Netroufám si odhadnout, co všechno se pak může stát a už teď si jen přeju, aby to, pokud je to vůbec možné, dopadlo dobře," vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz. Připustila poté i to, že vždy odmítala jakékoli konspirační teorie, ale současná situace ji nutí i s nimi počítat, poněvadž se zdají být také velmi častým nástrojem. Podle Dvořákové jsme v přímém přenosu svědkem rozpadu systému. „Nikdy jsem si nemyslela, že to budu moci takto rychle sledovat na vlastní oči a ve své zemi. Bojím se však toho, jak se bude hledat alternativa,“ přiznala své obavy z budoucnosti politoložka Dvořáková v roce 2011.

Strach z eurorevoluce přerůstá i do jiných zemí

Nyní se revoluce začalo děsit i Německo. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho k ní může mít starý kontinent nakročeno… Uvedl to tento týden v úterý, když varoval, že například neúspěch v boji proti nezaměstnanosti mládeže by mohl Evropu rozervat na kusy. Zavrhnout model blahobytu tohoto kontinentu ve prospěch tvrdších amerických standardů by podle něj zažehlo revoluci.

      Zdroj: Youtube

Jak připomněla agentura Reuters, Německo spolu s Francií, Španělskem a Itálií dosud totiž podporovalo naléhavé akce k záchraně generace mladých Evropanů, kteří se děsí, že nenajdou práci. Nezaměstnanost mládeže v EU v současné době obchází přitom už každého čtvrtého, což je více než dvojnásobek této míry u dospělých. „Musíme být úspěšnější v našem boji proti nezaměstnanosti mládeže, jinak ztratíme bitvu o evropskou jednotu,“ řekl Schäuble pro agenturu Reuters.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…