Lidovci jsou v pohodě. Topkaři příchází zpět

13.01.2012 20:39

Lidovci vítají kandidaturu místostarosty Litomyšle Vojtěcha Stříteského v jejich barvách s otevřenou náručí. I přesto, že do komunálu kandidoval za celek s názvem TOP 09-Fórum občanů Litomyšle. Tedy i za TOPku, která KDU odvedla velkou část jejich celostátních politických es. Lídr Pavel Bělobrádek si dokonce představit povolební spolupráci na všech úrovních se stranou, které ještě několik měsíců nazpět nemohli někteří křestanští demokraté přijít na jméno, dovede představit.

Lidovci jsou v pohodě. Topkaři příchází zpět
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Tak trochu jako otočení směru golfského proudu zní zpráva z Litomyšle, kde chce tamní místostarosta Vojtěch Stříteský kandidovat v senátních volbách za křesťanské demokraty. Na tom by nebylo nic zvláštního, Stříteský by to neudělal poprvé. Kdyby ovšem během komunálních voleb na podzim 2010 nevsadil na jiného koně. V situaci, kdy KDU teklo do bot po prohraných volbách, dal Stříteský přednost tehdy úspěšné TOP 09, která šla do voleb se sdružením Fórum občanů Litomyšle. Zatímco těsně po volbách 2010 by takový přestup asi znamenal v Paláci Charitas hodně velký rozruch, nyní se zdá, že staré spory jsou alespoň částečně zažehnány. Shodli se na tom všichnii tři oslovení lídři KDU-ČSL: dva bývalí a jeden současný, Pavel Bělobrádek.

Na chodnících se TOPkou asi shodneme

"Pokud chce za nás kandidovat, nemám s tím problém. Beztak jde o kandidáta nezávislého, takže neporušuje stanovy ani naše, ani TOP 09. Šéf lidovců upozorňuje, že obě strany sice mají minimálně v sociální oblasti dost rozdílný přístup, zatímco v jiných se shodnou, "To ale na komunální úrovni, pokud vezmeme fakt, že pan Stříteský kandidoval v komunální politice, nehraje příliš roli. Navíc pan místostarosta je nezávislý. Na chodnících a příspěvku na sociální služby se program TOP 09 a KDU může docela dobře shodnout," obhajuje svého senátního kandidáta Bělobrádek.

Na celém střídání stranických barev je nejzajímavější fakt, že hlavně v celostátní, ale i v komunální politice se v roce 2009 přecházelo spíš opačným směrem. A z toho důvodu není Schwarzenbergův politický projekt už od počátku u některých lidovců příliš oblíben. Ne tak u jejich lídra. "Odmítal jsem to před svým zvolením a odmítám i nyní. Stále říkám, že pro nás jsou soupeři všechny politické strany, nejen TOP 09. Oni byli mimo jiné jedinou parlamentní stranou, která mě loni pozvala na sjezd. Nevím, proč se vůči nim nějak vymezovat. Naše vztahy jsou naprosto korektní na stejné úrovni jako s ostatními stranami s výjimkou komunistů," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek.

Pro předsedu lidovců není nijak nereálná ani představa sedět s ministry v případě úspěchu ve volbách v jedné vládě. "Samozřejmě že záleží na programové shodě, budeme v takovém případě trvat na splnění zásadních programových bodů KDU-ČSL, to ale platí pro každou koalici," říká lídr lidovců.

Ministerstvo zahraničí bez obou Svobodů

Mezi členy obou stran ale určité animozity proběhly a Bělobrádek je s radostí připomene. Lidovci totiž měli ještě z dob svého vládního angažmá své odborníky na Ministerstvu spravedlnosti. "Je třeba si vzpomenout i na konkrétní činy, pro dva zahraničněpolitické odborníky, exministra Cyrila Svobodu a bývalého diplomata Pavla Svobodu není na ministerstvu zahraničí práce. Já myslím, že to o něčem svědčí, že to určitě nebyla otázka odborné erudice, oba mají v diplomatickém světě velmi dobré jméno," připomíná šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi Bělobrádek s tím, že politiku by osobní spory neměly nijak ovlivňovat.

Šéf lidovců přiznává, že ve vztahu k TOPce je pro něj velkou výhodou pozdější příchod do čela strany. "Příliš jsem se neznal s těmi, co odešli, ani s těmi, kdo jejich odchod kritizovali," připomíná lídr KDU situaci v době vzniku Schwarzenbergovy strany, jejíž významní členové přišli hlavně z KDU-ČSL, jako ministr financí Miroslav Kalousek nebo poslankyně a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Šojdrová: Exodus to TOPky byl smutný, ale je to pryč

Ani Bělobrádkovi předchůdci, kteří mají okolnosti vzniku TOP 09 a exodu vlastních členů jinam, senátorskému kandidátovi jeho volbu barev nezazlívají. "On už tam za KDU kandidoval. My samozřejmě jeho návrat nezávislého kandidáta zpět k nám vítáme. Chápu také, že v určitém momentě, jakým byl podzim 2010, se mu oprávněně mohlo zdát, že kandidatura za TOPku ve spojení s nezávislými má větší šanci na úspěch. Mám pro to pochopení, komunál je o práci pro město," hodnotí Stříteského krok Michaela Šojdrová, která lidovce vedla právě v kritickém období po propadáku ve sněmovních volbách a před nástupem Pavla Bělobrádka. Na vznik Schwarzenbergovy partaje vzpomíná jako na poměrně těžký okamžik.

"Odešli lidé, se kterými jsme měli velmi dobré vztahy a příkladnou spolupráci. Tehdy to bylo těžké, ale dnes už to asi nebude vnímané tak ostře jako tehdy," říká Šojdrová.

"Dnes už to v našich řadách nevyvolá žádný problém. Někdo má jednoduše blíže k hodnotám rodiny než k takové té dravosti a cílení na úspěch a peníze, prezentovanému stranou TOP 09," vysvětluje si pak krok svého kolegy senátor Jiří Čunek.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…