Loterijní společnosti protestují proti postupu ombudsmana

23.03.2012 10:21 | Zprávy

Česku hrozí arbitráže ve výši desítek miliard korun, pokud bude vláda trvat na odstranění právních odlišností v regulaci dvojice výherních zařízení, tedy mechanických výherních hracích přístrojů (VHP) a centrálně řízených interaktivních videoterminálů (IVT). Tvrdí to profesní organizace provozovatelů loterií SPELOS. Nečasův kabinet ale rozdíly na podnět veřejného ochránce práv stírá a podobně bude působit i chystaný loterijní zákon. Pro odstranění rozdílů se vyslovil i Ústavní soud.

Loterijní společnosti protestují proti postupu ombudsmana
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Ombudsman Pavel Varvařovský zahájil postup vedoucí k odstranění údajně protiprávního stavu způsobeného dosavadní praxí Ministerstva financí již před časem. Výsledkem je usnesení vlády z 14. března tohoto roku, které Kalouskově resortu přikazuje provést nápravu. Nečasův kabinet tak svým verdiktem vstoupil do systému povolování centrálně řízených videoloterijních terminálů změněného tzv. Farského novelou ještě předtím, než sám rozhodne o zcela nové právní úpravě sázkových her, proti které zástupci provozovatelů také aktivně protestují.

Ombudsman se prý mýlí, ve hře jsou desítky miliard

Zástupci loterních společností tvrdí, že zahrnutí centrálních loterních systémů s IVT do společné kategorie se staršími mechanickými přístroji vystavuje ČR riziku arbitráže. "Je třeba si uvědomit, že IVT navzdory technické podobnosti nejsou zařízeními typu VHP. Mají odlišnou funkčnost, dokonalejší systém zabezpečení a v neposlední řadě naprostou transparentnost prováděných operací. Navíc jsou z hlediska pořizovacích nákladů naprosto nesrovnatelné s VHP. Je proto zcela nemyslitelné, že by se návratnost takovýchto investic mohla vázat na dobu jednoho roku, na kterou mělo být dle názoru ombudsmana vydáváno Ministerstvem financí povolení k provozu,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS s tím, že v tomto případě by České republice hrozily k vůli zmařeným investicím arbitráže v řádech desítek miliard korun.

I z toho důvodu provozovatelé loterií nyní zaslali premiérovi dopis, kde postup a především informovanost Varvařovského v technických záležitostech zpochybňují. "Ombudsman nesprávně považuje interaktivní videoloterní terminály za obdobná herní zařízení, jakými jsou výherní hrací přístroje. Z toho pak mylně dovozuje pochybení Ministerstva financí hned na několika úrovních. U technicky vyspělých IVT přitom na rozdíl od VHP mohou veškerá herní data i finanční toky kdykoliv kontrolovat zástupci Ministerstva financí, finanční úřady i orgány státního dozoru. Kromě toho je možné díky zabezpečovacím prvkům zabránit hře mladistvých. Veškerá data se archivují po dobu dvou let a v neposlední řadě neprobíhá výplata peněz přímo prostřednictvím herního zařízení, což umožňuje další kontrolu,“ reaguje na verdikt vlády z minulé středy profesní sdružení.

Podle Varvařovského ministerstvo nerespektuje zákon

„Nařízení vlády ministerstvu financí ukládá, aby v souladu s loterijním zákonem zahájilo s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu centrálních loterních systémů s IVT,“ zní usnesení kabinetu ve věci apelu ombudsmana na odstranění údajně protiprávního stavu. Ombudsman Varvařovský v této věci dává za pravdu obcím, které na nemožnost ovlivnit umístění IVT upozorňují již několik let.

Resort spolu s provozovateli IVT podle starostů využívá díry v zákoně a umisťuje interaktivní výherní zařízení tam, kde podle místních vyhlášek výherní zařízení být nesmí. Navíc nerespektuje ani roční platnost povolení ze strany obcí v případě klasických VHP a některé herny mají od ministerstva licenci i na několik desítek let. „Změna v povolovacím procesu se týká dlouhodobé nezákonné rozhodovací praxe spočívající v nerespektování loterijního zákona a rovněž obecně závazných vyhlášek obcí přijatých za účelem regulace hazardu," konstatoval po jednání kabinetu premiér Nečas.

"Ombudsman znovu předložil materiál týkající se dlouhodobé nezákonné rozhodovací praxe Ministerstva financí. Resort nerespektoval zákon o loteriích a obecně závazné vyhlášky obcí přijaté za účelem regulace hazardu. Vedle toho ministerstvo při povolování videoloterijních terminálů v rozporu se zákonem o loteriích povolovalo herní zařízení s maximální sázkou 1000 Kč, namísto zákonem stanovených 2, 5 nebo 50 Kč, maximální hodinovou prohru 252 000 Kč, namísto 1000, 2000 nebo 10 000 Kč, nerespektovalo zákaz umístění přístrojů na určitých místech a namísto 1 roku vydávalo povolení na 10, nově pak na 3 roky," informovala ParlamentníListy.cz Iva Hrazdílková z kanceláře Veřejného ochránce práv.

Resort podle ní verdikt Nečasova kabinetu, ve kterém se zhmotnily ombudsmanovy požadavky, odmítá ze stejného důvodu, který uvádějí i zástupci hazardu - hrozí prý arbitráže kvůli nedostatečné ochraně investic. A ty jdou podle loterních společností do desítek milionů, neboť kromě zakoupení přístrojů je třeba vybudovat drahá řídící centra.

Podle starosty Chrastavy je strašení arbitrážemi liché

"Ministerstvo financí se léta vysmívalo obcím a vydávalo deseti až padesátiletá povolení na videoterminály zcela bez ohledu na vyhlášky. A odebrat již vydané povolení, pokud vyhláška vznikla později…no tak to dostávalo Ministerstvo financí přímo záchvaty smíchu. A přitom loterijní zákon takovýto postup přímo nařizoval a nařizuje," komentuje odpor loterních společností proti vládnímu verdiktu ze 14. března starosta Chrastavy Michael Canov.

Právě jeho stížnost k ústavním soudcům ve věci nezákonného postupu Ministerstva financí vedla k výraznému posunu ve vnímání zákonných odlišností mezi VHP a IVT. "Ministerstvo financí však využilo lasa zákonodárců natolik, že se vysmívalo nadále nejen obcím, ale přímo i Ústavnímu soudu a (s výjimkou Chrastavy a Františkových Lázní) nadále odmítalo byť jen zahájit správní řízení o odejmutí již vydaných povolení, které jsou v rozporu s vyhláškami. A vysmívalo se i ombudsmanovi, který se do věci vložil. Pan ombudsman se však nedal a vláda mu dala 14. 3. 2012 za pravdu, když konstatovala, že dosavadní praxe Ministerstva financí byla dlouhodobě nezákonná," říká Canov.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Vyšší Brod se připravuje na 50. plavbu kuriózních plavidel

22:08 Turistický spolek Lipenska: Vyšší Brod se připravuje na 50. plavbu kuriózních plavidel

Vyšší Brod na Lipensku se připravuje na jubilejní 50. ročník Plavby kuriozních plavidel, posádky na …