Necita Rath. Prý trhá manželství trvající desítky let. Sám to popírá

05.10.2011 22:24

Po desítkách let se někteří partneři, kteří spolu strávili celý život, musí učit žít odděleně. „Je to jedna z dalších „Rathovin" myslí si starosta Panenských Břežan Libor Holík. Právě v jeho městě Rath zrušil poměrně nečekaně domov důchodců. „Nechce druhou vzletovou dráhu na Ruzyni u Hostivice, tak nám ji šoupne za humna, a udělá pro to vše," stěžuje si hlava města. Starostovi Liboru Holíkovi je to jasné - senioři v Panenských Břežanech museli ustoupit letišti. Domov seniorů byl vystěhován nečekaně rychle. Míst je ale v kraji málo, takže došlo i k rozdělení manželů.

Necita Rath. Prý trhá manželství trvající desítky let. Sám to popírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

ParlamentníListy.cz se zeptaly přímo hejtmana  Davida Ratha (ČSSD), zda není  přestěhování domova seniorů v Panenských Břežanech jen dalším odstraněným problémem na cestě ke stavbě letiště ve Vodochodech? „Není. Domovy seniorů nepožívají žádné zvýšené protihlukové či jiné ochrany. Tudíž tato spekulace je naprosto nesmyslná a nemá oporu v žádném právním předpisu," reagoval Rath.

Více o Davidu Rathovi ZDE

To ovšem starosta Panenských Břežan nepotvrdil. „Je nutné zdůraznit, že Domov seniorů měl také oddělení zvláštního režimu. Byli tam lidé, kteří potřebují zvláštní péči, nechodící, nesvéprávní, s Alzheimerovou chorobou, nervní, se zvýšeným dohledem. Takové zařízení musí být na úrovni LDN, a vztahují se na ně přísnější hlukové limity, což v běžném typu těchto zařízení nelze aplikovat. Takže předkladatelé III. studie EIA mohli již po 25. srpnu být klidní a počítat s nižším počtem obyvatel, obtěžovaných nadlimitním hlukem." Nedalo nám to a nahlédli jsme do nedávné historie a zjistili jsme, že úplně původní termín vystěhování seniorů měl být až do konce roku, nicméně 25. srpna už byl barokní zámeček v Panenských Břežanech plně k dispozici Středočeskému kraji.

Nač ten spěch?

Proč se tedy se stěhováním tak spěchalo vysvětlil pro ParlamentníListy.cz právě Rath. Se seniory se, zdá se, nepáře.

„Prakticky všichni senioři, kterých tam bylo kolem pětadvaceti, si vybrali jiné domovy v kraji. Většina z nich dokonce tuto možnost přivítala, protože šli do moderních zařízení s vyšší životní úrovní a často blíž místu jejich bývalého bydliště. Většinu z nich jsme v jejich nových domovech navštívili a jsou spokojenější než v zanedbaných Panenských Břežanech. Protože se místa v nových domovech uvolňovala postupně, tak ke konci srpna v panenskobřežanském domově nikdo nezůstal a nemělo smysl ho nechávat prázdný." Starosta Holík ale kontruje: „Proč se tolik spěchalo s vystěhováním? Dle mého názoru to má přímou souvislost s kauzou letiště Vodochody. Celý region očekával kdy bude zveřejněna EIA III. Zveřejnění této studie 18. 9. bylo načasováno nejen po vystěhování Domova seniorů, ale hlavně se zřejmě čekalo na odsouhlasení vládního nařízení č. 272/2011 a to bylo den před uvolněním Domova, 24.8."

Rath: Dřív jsme se skládali na Národní divadlo, dnes se skládáme na partu z ODS

Památník národního odboje, nebo Dům seniorů?

Zdá se, že to však nebyla čirá náhoda, že byl barokní zámeček v Panenských Břežanech volný již 25. srpna. Patrně to nebylo ani bez zásahu „vyšší moci". Starosta Libor Holík k tomu pro redakci uvedl: „Rada kraje v únoru 2011 schválila záměr zrušit náš Dům seniorů a vybudovat v něm Památník národního odboje. Podle tohoto harmonogramu měli být klienti vystěhováni do konce září. Ale v polovině srpna přišel z kraje příkaz urychlit stěhování a to do 25. srpna. Zaměstnanci i klienti dostali nástup a tam jim to bylo vedením oznámeno. Hejtman prohlásil, že zařízení neruší pouze stěhuje. Ale kdyby jej stěhoval, znamenalo by to přestěhování všech klientů do jiného objektu. On je však rozstěhoval do různých zařízení po celém kraji. A to často bez možnosti výběru jak měli přislíbeno." tvrdí starosta Panenských Břežan.

Manželství na dálku v pokročilém věku? Jde to. Musí to jít...

Redakci se také doneslo, že dokonce došlo i k takové obludnosti, jako je rozdělení manželského páru.

„Informaci o rozdělení manželského páru jsem zachytil v médiích a nechal ji prověřit, " odvětil nám Hejtman Rath. „K ničemu takovému nedošlo. Všechny manželské páry byly umístěny do stejných domovů s tím, že bylo stoprocentně respektováno jejich přání, kde chtějí pobývat."

Tak jsou spolu? Nejsou spolu? „Oba byli sice umístěni do jednoho zařízení zařízení, to ano, ale každý na jiný pokoj. Pán je na třílůžáku a paní dokonce na čtyřlůžkovém pokoji. Patrně to splňuje představu pana hejtmana o důstojnějším životě a vyšší životní úrovni seniorů. Dle mého mínění, i tohoto případu, se nedá říci, že byli klienti umístěni do zařízení s vyšším standardem." myslí si starosta Holík. „Nabízí se myšlenka, že je pan hejtman zvrhlý romantik a zlákala ho představa staroušků, kteří jsou po letech a na konci společného života vděčni i za to, že spolu můžou chvíli posedět na úplně cizí chodbě a držet se za ruce..."

Neodsouhlasené, tudíž protizákonné

„Vystěhování Domova Seniorů bylo dle zákona o krajích protizákonné, protože do dnešního dne nebylo odsouhlaseno zastupitelstvem. Tento zákon jasně praví,že veškeré smlouvy a jejich rušení jsou od počátku neplatné pokud je zastupitelstvo usnesením neodsouhlasí." vysvětluje svůj postoj k věci starosta Panenských Břežan.

V té souvislosti se ParlamentníListy.cz otázaly právě Ratha, proč se snaží manipulovat s lidmi, kteří jsou znevýhodnění - zesláblí stářím nebo slabí tím, že se ještě nemohou moc bránit - (cca před rokem málem vystěhoval děti z dětského domova v Pyšelích. Na nátlak veřejnosti, opozice i samotných dětí a se nakonec nic takového nekonalo) Pan doktor musí přeci vědět - jistě to studoval - že tito lidé jsou na změnu prostředí citlivější než ti, kdož jsou zdraví a mají oporu v rodině. Odpověď byla příkrá: „Ohrazuji se proti vašemu tvrzení, že s někým manipulujeme. Tato otázka je ukázkou neseriózního novinářského přístupu, protože v ní podsouváte něco, co není pravda."  Holík se naopak domnívá, že se, alespoň v případě Domu seniorů o manipulaci s lidmi jedná.

Více čtěte:

Rath: Bendlova partička 

Rath ne a ne zaplatit pokutu za urážku Kalouska. Sněmovna neví, co s tím

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…