Noviny propírají poslance Polčáka. Půjčil miliony podivné firmě

31.10.2011 8:27

Poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák půjčil podle dnešních Hospodářských novin v roce 2008 firmě BJP Klánovice 7,46 milionu na nákup pozemku na okraji Prahy a o rok později si nechal na pozemek zřídit zástavní právo. Nyní se ale k investovaným milionům nehlásí, ani v majetkovém dotazníku při vstupu do sněmovny pohledávku neuvedl.

Noviny propírají poslance Polčáka. Půjčil miliony podivné firmě

Polčák tvrdí, že to nejsou jeho soukromé příjmy. Peníze šly do firmy, kde je společníkem asistent poslance Polčáka, uvedly HN. 

Neprozradím důvěrné informace, brání se Polčák

"Zástavní věřitel Stanislav Polčák tímto prohlašuje, že má vůči zástavci BJP Klánovice pohledávku ve výši 7,46 vzniklou na základě smlouvy o půjčce," stojí podle HN v úředním dokumentu. Když ale loni usedl Polčák poprvé do poslaneckých lavic, v majetkovém dotazníku uváděl, že celková hodnota jeho majetku dosahuje "cca čtyř milionů korun". O pohledávce ani slovo.

Polčák, jenž má vedle poslaneckého mandátu ještě advokátní praxi, tvrdí, že to nejsou jeho soukromé příjmy. "Jsou to peníze klienta. Je to formou obstaravatelské činnosti v rámci mé advokátní činnosti. Aby ta pohledávka byla kryta, tak je zřízeno zástavní právo ve prospěch mé osoby." Kdo je oním klientem, který nechce být spojován s investicí, odmítá prozradit - s odkazem na advokátní mlčenlivost.

Firma BJP Klánovice nevyvíjí žádnou činnost; pouze koupila zmiňovaný pozemek na okraji Prahy o výměře 13.500 metrů čtverečních. Spoluvlastníkem firmy je přitom podle HN Polčákův poslanecký asistent Ondřej Rejzek a jednatelem zase Jakub Zvoníček, jenž je mimo jiné i předsedou strany Spojení demokraté - sdružení nezávislých.

A právě pro tuto partaj v minulosti Polčák coby advokát vymohl podle HN od ministerstva financí volební dotaci za více než patnáct milionů korun.

Evropší demokraté obvinili Polčáka. Ukradl nám miliony

Polčák se jako advokát soudil s ministry financí, kteří odmítali straně SNK ED vyplatit přes 15 milionů korun za mandáty získané ve volbách. S touto stranou se ale rozešel ve zlém: peníze sice vymohl, ale putovaly na účet spolku Spojení demokraté - sdružení nezávislých. "Zjednodušeně řečeno, miliony skončily ve stejné schránce jako dopisy pro firmu BJP Klánovice," uvedly HN. V roce 2009 dokonce vedení SNK ED obvinilo v médiích Polčáka, že miliony ukradl. Spor nakonec až loni ukončila mimosoudní dohoda. "To s tím vůbec nesouvisí," řekl HN Polčák.

Současná šéfka SNK ED Zdeňka Marková ale tvrdí: "Nemají žádné členy, nevyvíjí žádnou činnost, přesto jim zůstalo v rámci mimosoudního vyrovnání několik milionů."

Fotokoláž: hns

Související:

Poslanec Polčák přichází s bičem na bulvár. Hrozí milionovou pokutou

Polčák hájil Kalouska. Má výbornou účast, na rozdíl od europoslanců

Polčák: Změna rozpočtového určení daní? Od ledna 2012

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…