Občané České republiky často nakupují potraviny jen a pouze podle jejich ceny. Činí tak i navzdory upozorněním, že nízká cena odpovídá také nízké kvalitě výrobků. Dají se někdy Češi přesvědčit, že se vyplatí připlatit si za kvalitu? Europoslanec Pavel Poc (ČSSD má za to, že otázka nestojí takto jednoduše.
„Hrozně rádo se říká, že Západ k nám dováží to nejhorší, ale tak tomu úplně nění. Firmě zkouší tyto výrobky uplatnit všude. I na Západě,“ prohlásil europoslanec.
Začarovaný kruh a královská moc médií
Faktem je že Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila při kontrolách asi 15 procent nekvalitních potravin. Háček je v tom, že řetězce se s případnou pokutou od tohoto dozorovacího orgánu snadno vyrovnají např. tím, že ji přenesou na bedra výrobců, u nichž si výrobu potravin objednávají. A proč podniky vyrábějí méně kvalitní potraviny a proč je supermarkety kupují. Odpověď je podle Poce nasnadě. Kvůli zisku.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp