Odpor proti přijetí eura je v ČR masívní. Posílila ho i krize

09.02.2011 15:50

Závazek přijmout euro spojený se vstupem do EU není po chuti většině obyvatel ČR. Podle aktuálního výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH jsou proti přijetí společné měny více než tři čtvrtiny populace.

Odpor proti přijetí eura je v ČR masívní. Posílila ho i krize

Obyvatelé České republiky se zcela odvracejí od společné evropské měny. S přijetím eura podle aktuálního výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH souhlasí pouhých 15 procent dospělé populace. Naopak více než tři čtvrtiny (77 procent) obyvatel jsou proti jeho zavedení, 57 procent dokonce silně proti.

„I když má míra souhlasu s přijetím eura dlouhodobě klesající trend, na současném stavu se zcela jednoznačně podepisuje skeptická nálada veřejnosti," říká pro ParlamentníListy.cz Jan Matějka, ředitel společnosti MÉDEA RESEARCH, která průzkum uskutečnila ve dnech 18. - 28. 1. 2011 na reprezentativním vzorku 1103 respondentů.

O euro nejméně stojí ženy a příznivci Věcí veřejných

„Ekonomická krize, zejména pak finanční problémy některých zemí eurozóny, zvýšila zájem o ekonomické otázky i mezi lidmi, kteří se jimi jinak významně nezaobírají. Tyto potíže navíc zapříčinily úvahy o výhodnosti společné evropské měny, stabilitě celé eurozóny a dokonce i o riziku jejího rozpadu a návratu k národním měnám," vysvětluje Matějka, proč neutrální postoj zaujímají pouhá 4 procenta obyvatel a stejný počet na přijetí eura názor nemá.

Přijetí společné měny jsou více nakloněni muži (19 procent) než ženy (11 procent) a osoby s vyšším vzděláním (29 procent). Pro zavedení eura jsou nejvíce příznivci TOP 09 (24 procent), následují stoupenci ODS (19 procent) a ČSSD (18 procent). Nejvíce odpůrců má euro u příznivců Věcí veřejných (86 procent) a KSČM (83 procent).

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


K věci:

Češi o euro nestojí, říká STEM 

Klaus: Já to říkal, euro je iracionální projekt 

Klaus pro Wall Street Journal: Euro zkrachovalo. Ještě že ho nemáme 

Foto: europa.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…