Omezení provozní doby heren bude v Kutné Hoře platit až od dubna

17.12.2011 11:26

Omezení provozní doby heren v Kutné Hoře bude platit až od dubna příštího roku. Radnice platnost nové vyhlášky posunula, aby se provozovatelé mohli na novou situaci snáze připravit a pohodlně vyřešit všechny formality. ČTK to řekl starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).

Omezení provozní doby heren bude v Kutné Hoře platit až od dubna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Nově budou moci lidé hrát na výherních automatech jen od 16:00 do 22:00. Radnice chce vyhláškou ochránit před hazardem školáky a zabránit výtržnostem, které se dějí v pozdní nočních hodinách. Původně mělo omezení platit od 1. ledna, na poslední jednání zastupitelstva ale přišla skupina provozovatelů heren a proti krokům města hlasitě protestovala.

Herny budou propouštět

Radnice jim podle Šance vyšla částečně vstříc tím, že platnost vyhlášky posunula. Kvůli tomu, že se jim provozní doba výrazně zkrátí, budou muset buď propustit některé lidi, nebo upravit pracovní smlouvy a zařídit i další záležitosti. Do konce roku přitom příliš času nezbývá. "Uznali jsme, že by to byl dost velký zásah do jejich podnikatelských práv, a omezení jsme posunuli na začátek druhého čtvrtletí. Víc ale ustupovat rozhodně nebudeme," dodal Šanc.

V Kutné Hoře je nyní 30 provozoven s výherními hracími přístroji a stejný počet s loterijními videoterminály. Celkově je to asi 45 heren, protože v některých podnicích mají oba typy přístrojů. Úplný zákaz heren by pro město znamenal ztrátu šesti milionů korun. V příštím roce se radnice nicméně kvůli nové legislativě bude muset smířit s výpadkem tři až pět milionů korun, protože se z poplatku přechází na daně a vznikne roční mezera.

Přežijí ve městě jen do roku 2014

Stav, kdy budou v Kutné Hoře fungovat současné herny, byť s omezenou provozní dobou, má trvat do konce roku 2014. "Od roku 2015 nebude povoleno nic z toho, co existuje dnes. Bude se hledat nové řešení," dodal Šanc. Jedna z představ je, že by ve městě byla jedna velká herna nebo jen několik podniků, které by ale byly pod zvýšeným dohledem.

Vyhlášku týkající se výherních automatů už ve středních Čechách schválili například v Kladně, platit začne v Mladé Boleslavi nebo Mělníku. Provoz heren chtějí omezit také v Kolíně nebo Čáslavi. Naopak v Berouně nebo Brandýse nad Labem zatím počet heren regulovat nechtějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…